Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zonde: zonnepanelen niet altijd geregistreerd

Het blijkt dat zonnepanelen met grote regelmaat niet worden geregistreerd door consumenten en bedrijven. Zonde! Zonnepanelenbezitters kunnen een deel van de investering terugverdienen door de opgewekte zonne-energie terug te leveren aan het energienet. De consument of het bedrijf krijgt hiervoor een bedrag per kilowattuur. Als de zonnepanelen niet geregistreerd zijn, gebeurt dit niet.

Stedin meldt dat er in het werkgebied van de netbeheerder in de eerste helft van 2018 77 megawattpiek aan zonnepanelen verwelkomd is. Belangrijke kanttekening: circa een kwart van de zonnepanelen is niet in beeld.

Stedin heeft voor een steekproef satellietbeelden van wijken in Rotterdam en Delft bekeken en legde deze langs de lijst met geregistreerde zonnepanelen. Hieruit bleek dat 25 procent van zonnepanelen niet is doorgegeven aan Stedin. Als men de conclusie uit de steekproef doortrekt voor het hele verzorgingsgebied van Stedin (red. Zuid-Holland en Utrecht) zou er voor 81,5 megawattpiek aan vermogen zonnestroom onbekend zijn. Omgerekend zo’n 326.000 zonnepanelen.

Volgens Stedin is het belangrijk dat het precies duidelijk is hoeveel zonnepanelen er zijn. ‘Anders hebben we niet genoeg capaciteit op het elektriciteitsnet om de opgewekte zonne-energie weg te transporteren en kan het gebeuren dat de consument niet over de opgewekte stroom kan beschikken’, zegt een woordvoerder van Stedin tegen de NOS.

Het registreren van zonnepanelen voor kleinverbruikers kan via: www.energieleveren.nl

Bronnen: solarmagazine.nl en NOS.nl, bewerking Nife
Publicatiedatum: