Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alfons Slaman:

"Als het even kan wil ik alle manieren om energie te besparen uitproberen"

Wie gas verstookt, stoot CO2 uit. Waar of door wie dat verbranden gebeurt, maakt voor klimaatverandering geen zier uit. Maar de gasrekening wordt voor een onevenredig groot deel neergelegd bij consumenten en kleine bedrijven. Grote bedrijven ontspringen de dans en betalen tot wel 27 keer minder energiebelasting over hun gasverbruik.

Alfons Slaman is paprikaboer. Of eigenlijk moet je zeggen: paprikatuinder, want zijn productie vindt volledig plaats in een kas in Zevenhuizen, een dorpje ingeklemd tussen Rotterdam, Gouda en Zoetermeer. Nog correcter zou zijn om Slaman een gelepaprikatuinder te noemen, want dat is wat hij al 30 jaar onder het gehoekte glas van zijn kas – zo'n acht voetbalvelden groot – produceert: gele paprika's.

De gele paprikawereld is er een waarin collega-tuinders intensief met elkaar samenwerken en van elkaar proberen te leren. 'Elke 14 dagen lopen we een rondje door elkaars kas en bespreken we wat we doen. Aan het eind van het jaar vergelijken we de productiecijfers.' Daarin schuilt duidelijk een competitie-element: 'Normaal gesproken zit ik bij de top-3,' vertelt Slaman. 'Maar ik heb meer dan de anderen last van hitte. Omdat dit een bijzonder warm jaar was, vrees ik dat ik in de middenmoot ga eindigen.'

Paprikatuinders zoals Slaman vergelijken niet alleen productietechnieken en opbrengstcijfers met elkaar. Ook kijken ze naar de kostprijs en dan met name naar het geld dat ze kwijt zijn aan energie – na arbeid de grootste kostenpost in de glastuinbouw. Wat heet: het succes van de tuindersfamilie Slaman en de Nederlandse glastuinbouw in het algemeen, is mede te danken aan de beschikbaarheid van goedkoop aardgas sinds de jaren '60.

Publicatiedatum: