De problemen met bodemvruchtbaarheid zijn in de Duin- en Bollenstreek erg groot vanwege de hoge afbraaksnelheid (meer dan 6% per jaar) van organische stof van de duinzandgronden. Ook is het bindend vermogen voor mineralen en voedingsstoffen op duinzandgrond zeer laag door het ontbreken van kleideeltjes.
Delphy heeft de afgelopen jaren in het project Bewust Organisch Bemesten (BOB) samen met bollentelers ervaring opgedaan met bodemvochtsensoren en verschillende vormen van organische bemesting. Ook zijn er proeven uitgevoerd met verschillende groenbemesters. Project Bollentelers WaterWijs deelt de praktijkervaringen vanuit BOB met alle telers uit de Duin- en Bollenstreek. In de studiegroepen die van start gaan, ligt de focus op het opstellen van een organisch stofbalans en fosfaatbalans en komen de nieuwste (teelt)technieken aan de orde. Daarnaast organiseert Delphy kennisdagen en diverse veldbezoeken bij praktijkbedrijven. Individuele bollentelers kunnen zich ook opgeven voor dit project; zij krijgen begeleiding bij bijvoorbeeld het maken van bemestingsplannen.
De eerste kennisdag Bollentelers WaterWijs vindt plaats op 20 september van 13.00 uur tot 17.00 uur op de proeftuin van Delphy Bloembollen aan de Heereweg 466 in Lisse.
Het project wordt mede mogelijk door bijdragen van de Europese Unie, de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Rijnland in het kader van POP3 en loopt tot eind 2021.