Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Leliebollen kwekerij Royal Van Zanten:
“Topsport of we ieder jaar weer de eindstreep halen”
Midden in de Brabantse gastvrijheid ligt de Wouwse Plantage. In de Wouwse Plantage bevindt zich de leliebollen kwekerij van Royal Van Zanten. Op de 85 hectare tellende kwekerij staan ongeveer 70 verschillende Van Zanten lelierassen, waarvan jaarlijks 10% aan nieuwe soorten instroomt vanuit de veredeling. Het hoofddoel van de kwekerij is: gezond plantgoed en schubbollen telen – voor de vermeerdering en voor (contract) bollentelers – van een excellente kwaliteit. “Topsport om ieder jaar op eredivisie niveau weer de eindstreep te halen”, aldus Paul van der Wilt, Manager Bolproductie binnen Royal Van Zanten. “En zo gaaf als je met een klein toegewijd team steeds weer aan de verwachtingen voldoet”.
Leidinggeven
Toen Paul negen jaar geleden benaderd werd om leiding te geven aan de kwekerij, was het eerste wat aan hem gevraagd werd door zijn Brabantse collega’s: “Waar zijn je laarzen?” “Waar is je werkkleding?” Beide vragen moest hij beantwoorden met: 'nergens'. “Want op zo’n manier geef ik geen leiding aan de kwekerij”, vertelt Paul. “Processen op orde hebben en houden, planmatig werken en randvoorwaarden creëren zodat iedereen zijn werk goed kan uitoefenen. Maar ook kennis delen én naar binnen halen, zodat we de beste beslissingen kunnen nemen voor nu en in de toekomst. Zo geef ik wél leiding aan de kwekerij”.
Trots
Royal van Zanten neemt binnen de leliehandel een vrijwel unieke positie in. Dit omdat het bedrijf alles onder één dak heeft: veredeling, eigen rassen, kwekerijen op het Noordelijk- en Zuidelijk halfrond en handel (export). In andere woorden kom je dan snel uit in begrippen als: kennis, ambitie, marktpositie en ondernemerschap. “Dit is ook wat je op de werkvloer voelt. Iedereen stopt veel energie en passie in het bedrijf en voelt zich trots en verantwoordelijk. Op het bedrijf, het product en natuurlijk de klant”. Begrippen die we daarnaast niet moeten vergeten zijn: continuïteit, spreiding en kwaliteit. Dit is de reden dat Van Zanten in Nederland – naast de eigen kwekerij – ook werkt met twee contracttelers, laat het bedrijf een aantal hectare bollen op contract telen in Frankrijk (Bordeaux regio) en beschikt het bedrijf over een eigen kwekerij in Nieuw-Zeeland.
Groei
In 2016 is er een nieuwe verwerkingsschuur met koelcellen gebouwd in de Wouwse Plantage. Dit was nodig om de groei van meer plantgoedbollen te verwerken. Daarnaast was dit gelijk een mooie kans om het plantgoedverwerkingsproces efficiënter (lees sneller en beter) te maken en daar de ruimte op in te richten. Deze verbetering is ook de kwaliteit van het plantgoed ten goede gekomen.
Toekomst
De toekomst staat bij Van Zanten staat gelijk aan vernieuwen. Het hebben van een duidelijke visie, het leveren van kwaliteit, het onderhouden van een goede relatie met haar klanten en leveranciers, maar zeker ook het milieu. “Zo zijn wij aangesloten bij het duurzaamheidsproject: Schoon erf, schone sloot”, vertelt Paul. Dit project heeft als doel de erfemissie van gewasbescherming actief aan te pakken.
De leliebollenteelt zal in de nabije toekomst oplossingen moeten gaan vinden voor minder gewasbeschermingsmiddelen. “Sector breed zullen we de handen in elkaar moeten slaan om tot een groenere en duurzamere teelt te komen. Het ideaal plaatje is een gezonde leliebollenteelt met een fors mindere milieubelasting. De eerste stappen zijn gezet, maar we zullen verder moeten blijven zoeken en proefondervindelijk nieuwe middelen gaan ontdekken die de gewenste resultaten brengen”, sluit Paul af.