Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Specerijenproductie krijgt boost in NEXTgarden

Op 25 september heeft de provincie Gelderland het innovatieproject Ingredient Farm goedgekeurd. Doel is om in het glastuinbouwgebied NEXTgarden exotische specerijen als kurkuma en zwarte peper te gaan telen, veredelen en verwerken. Zeven partners zetten de schouders onder dit unieke project.

De vraag naar kwalitatief goede grondstoffen neemt toe. Ook bij specerijen komt dit naar voren. De beschikbaarheid, kwaliteit en authenticiteit van specerijen uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika zijn aspecten die veel aandacht vragen in deze keten. Het is daarom goed om te onderzoeken of in Nederland een deel zelf geteeld kan worden in de toekomst. Binnenlandse teelt kan ook voordelen opleveren op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid, logistiek en kosten.

Keteninnovatie
Om deze uitdaging op te pakken is al enige tijd het project Ingredient Farm in voorbereiding met een consortium van o.a. tuinbouwers vanuit het glastuinbouwgebied NEXTgarden (gelegen tussen Arnhem en Nijmegen), jonge Wageningse technologiebedrijven en gerenommeerde Nederlandse specerijenbedrijven. Binnen het project wordt de specerijketen opnieuw ontwikkeld, van plantenveredeling, teelt, verwerking tot de verkoop van de specerijen. De keteninnovatie richt zich daarbij op twee heel verschillende gewassen, kurkuma en zwarte peper. Kurkuma (Curcuma longa) is gekozen vanwege zijn korte teeltcyclus en interessante inhoudsstoffen en voor zwarte peper (Piper nigrum) ligt de focus op het verkorten van de tijd tot de eerste oogst.

Telen onder glas
Het gaan telen onder glas en de veredeling op inhoudsstoffen, opbrengst en resistentie is uniek. Door innovatieve veredelingstechnieken toe te passen kan dit proces in kortere tijd en goedkoper. Ook snelle vermeerdering op basis van weefselkweek wordt ontwikkeld, evenals innovaties op het gebied van klimaatcontrole. Gekeken wordt naar beïnvloeding van de vrucht- en wortelvorming, waarbij LED belichting een belangrijke rol gaat spelen.

Kansen
De partners zien veel potentie in de ontwikkeling van in Nederland geteelde specerijen zoals bijvoorbeeld kurkumawortel en zwarte peper. Door de productieketen lokaal op te zetten worden grote transportafstanden vermeden. Samenwerking in de keten leidt tot nog voedselveiliger producten en speelt in op een groeiende marktvraag. Het project geeft invulling aan het beleid om van het NEXTgarden gebied een vitale en toekomstbestendige tuinbouwcluster te maken. Net als het eerder dit jaar goedgekeurde Waterlinzen project, is het Ingredient Farm project mogelijk gemaakt door Op-Oost, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.

bron: Greenport Arnhem Nijmegen

Publicatiedatum: