De ontwikkelingen die voor het eerst plaatsvonden in de groententeeltsector, vinden nu ook duidelijk plaats in de sierteeltsector, waarbij een groeiend aantal marktpartijen eist dat hun leveranciers zo min mogelijk chemicaliën gebruiken voor de bloemen en planten die ze leveren. Deze verandering inspireerde Dümmen Orange om een paar jaar geleden een nieuwe koers in te zetten.
Modernisering van de teelt en markten
Dümmen Orange heeft in totaal 20 vestigingen, 7.700 werknemers en een omzet van 355 miljoen euro. Vanuit hun ambitie om een leider te zijn in de modernisering van de teelt en markten, heeft het bedrijf duurzaamheid een aantal jaren geleden een belangrijk aandachtsgebied in zijn bedrijfsactiviteiten gemaakt. Koppert werd benaderd om hen te helpen dit te bereiken.
De twee bedrijven bekeken eerst hoe Koppert kon helpen de productie van teeltmateriaal door Dümmen Orange aanzienlijk duurzamer te maken, te beginnen met de productie van chrysantenstekken in Oeganda. Was het mogelijk om een stekproductie te bewerkstelligen met een minimum aan chemische producten en waarbij maximaal gebruik kon worden gemaakt van biologische gewasbescherming?
De onmiddellijke toepassing van nuttige organismen
"GreenGuard was het resultaat van onze samenwerking", legt bioloog Manuela van Leeuwen uit Dümmen Orange uit. Haar eerste baan was bij chrysantenveredelaar Fides, maar ze coördineert nu duurzame productieprojecten voor bloemen en planten voor Dümmen Orange.
'We hebben samen met Koppert het GreenGuard-protocol ontwikkeld. Het gaat om een methode waarbij we zo weinig mogelijk chemicaliën gebruiken bij ons chrysantenteeltbedrijf in Oeganda om ervoor te zorgen dat de chemicaliën die wel moeten worden gebruikt niet schadelijk zijn voor de nuttige organismen. De meest gevoelige nuttige organismen kunnen daardoor vrij gemakkelijk hun werk doen en de teler kan de nuttige organismen onmiddellijk loslaten na ontvangst van zijn GreenGuard-stekken."
'"GreenGuard versterkt de positie van de teler op de markt", zegt Van Leeuwen. "En alle schakels in de keten die daarop volgen: ook de consumenten profiteren ervan."
Meer autorisaties, meer mogelijkheden
Het GreenGuard-protocol voor potchrysanten omvat het gebruik van de roofmijten Amblyseius swirskii (Swirski-Mite) en Neoseiulus californicus (Spical), en de insect-parasiterende nematode Steinernema feltiae (Entonem) en Horiver-kleefvallen. "Dit zijn de producten die momenteel zijn toegestaan in Oeganda", legt consultant Ellen Klein van Koppert uit.
Maar er was heel veel werk nodig om deze autorisaties te krijgen. "Dit kwam door de onbekendheid van de Ugandese overheid met nuttige organismen en de manier waarop ze werken. Maar we zijn erin geslaagd om deze hindernis te overwinnen en werken nu heel effectief samen met de autoriteiten. We krijgen momenteel alles om autorisatie voor andere producten aan te vragen. Als we meer nuttige organismen in Oeganda kunnen gebruiken, hebben we meer mogelijkheden om het gebruik van chemicaliën verder te verminderen."
Towards application in more crops
Koppert en Dümmen Orange werken nu aan de toepassing van GreenGuard op meer gewassen zoals pelargoniums, rozen, anthuriums, poinsettia en een aantal standaardplanten. "Het is ons doel om GreenGuard uiteindelijk toe te passen op al onze producten", zegt Manuela van Leeuwen. "Het succes van de toepassing van GreenGuard op chrysanten heeft als inspiratiebron voor Dümmen Orange gediend." "En ook voor Koppert!", voegt Ellen Klein toe.
Voor meer informatie:
Koppert Biological Systems
[email protected]
www.koppert.com
Dümmen Orange
www.dummenorange.com