Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Brits kabinet vandaag bijeen na bereiken voorlopige overeenkomst

Brexitdeal: Britten kunnen langer in douane-unie blijven

Tholen – De Britse en Europese onderhandelaars hebben overeenstemming bereikt over de brexit. Vanmiddag om 14:00 uur GMT staat een kabinetsberaad gepland waar de Britse premier May de overeenkomst zal voorleggen aan haar kabinet. Daarna volgt nog een hobbel: het Britse parlement moet instemmen met de tekst. De tekst van de overeenkomst is niet bekend, maar in Britse media lekten enkele details al uit.

Zo zou er een akkoord zijn over een backstop, een soort vangnet voor het geval het definitieve akkoord er niet op tijd is. Dan kunnen de Britten langer in de douane-unie blijven en zijn grenscontroles niet noodzakelijk. Of er ook een oplossing is voor de Noord-Ierse kwestie is onduidelijk. Beide partijen willen het vredesproces in Ierland niet verstoren. Ierland wil de garantie dat er geen harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland. Eerder kwam al naar buiten dat de Britten 40 miljard euro aan de EU betalen voor de brexit. Ook de rechten voor EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en van Britten in Europa blijven nagenoeg hetzelfde. Tot slot zou er een evaluatie gepland zijn in juli 2020, een half jaar voordat de transitieperiode afloopt. Dan moet besloten worden of de Britten klaar zijn voor een vrijhandelsakkoord, een verlenging van de transitieperiode of de inwerkingtreding van de backstop.

De kabinetsleden zijn een voor een uitgenodigd op Downing Street 10 om (delen van) het akkoord te lezen. Voorstanders van een harde brexit roepen de Britse ministers op om niet in te stemmen met het akkoord. Boris Johnson noemt het een akkoord waardoor de Britten in een vazalstaat terecht komen.

Aan de Europese zijde van het Kanaal moeten ook nog stappen gezet worden. Na de Britse kabinetsvergadering vanmiddag zullen de EU-ambassadeurs gebriefd worden. Vervolgens moeten de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-27zich over het voorstel buigen. Uiteindelijk zal er daarna een EU-top belegd moeten worden waar de regeringsleiders van de lidstaten de deal bespreken. In theorie zou dit eind november kunnen plaatsvinden, maar dat lijkt ook wat kort dag.

Volg hier de liveblogs van BBC en The Guardian over de brexit.