Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Philippe Appeltans, BelOrta

"Wanneer subsidies worden gebruikt om de productie te verhogen, is dat niet de weg om door te gaan"

Tholen - "Wanneer subsidies worden gebruikt om de productie te verhogen, is dat niet de weg om door te gaan", zei Philippe Appeltans, van BelOrta tijdens ICOP 2018, het jaarlijkse congres van producenten organisaties (PO's) in Europa. Tijdens het eerste deel van dit congres werd het politiek maatschappelijk speelveld van PO's besproken. Milieuorganisaties voeren de druk op om (nog) duurzamer te telen, de verkooporganisaties willen (jaarrond) beschikbaarheid en kwaliteit voor een zo laag mogelijk prijs.

Forumdiscussie met Annette Kliemann en Phippe Appeltans

Copa-Cogeca/BelOrta zet Europese landbouwsubsidies in voor innovatie, branding en het ontwikkelen van een kenniscentrum. "Producenten organisaties staan in het midden van de voedselketen en moeten zich als een economische organisatie gaan gedragen. Het is belangrijk dat de telers achter de markt aangaan en niet andersom", zei Philippe. Het is lastig te achterhalen waaraan PO's de Europese subsidies besteden. Uit een globale analyse blijkt dat ongeveer 30% naar vaste activa gaat, 1% gaat naar innovatie. 
In Europa wordt gewerkt aan nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid. Philippe Appeltans is redelijk positief over de richting waarin het nieuwe beleid zich ontwikkelt en waarbij de ongelijke handelsverhoudingen een aandachtspunt zijn.

Philippe Appeltans, Copa-Cogeca/BelOrta 

De Nederlandse regering bracht onlangs haar toekomstvisie op land- en tuinbouw naar buiten, waarbij kringlooplandbouw de kern van het beleid is. Marjolein Sonnema, Directeur Generaal van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaf een toelichting hierop. Eerst blikte ze terug op de afgelopen 50 jaar waarbij het Nederlandse beleid vooral gericht was op het efficiƫnt produceren van zoveel mogelijk voedsel tegen een lage prijs en met een redelijk inkomen voor de boer. Nederland heeft zich hiermee ontwikkeld tot een van de belangrijkste exportnaties ter wereld, maar de regering gooit het roer nu om. "Doorgaan op deze lineaire weg brengt ons niet verder", zei Sonnema. Door een transitie naar kringlooplandbouw en het hergebruik van stoffen, wil Nederland meer in balans met de natuur gaan produceren. Deze omslag in denken is een grote verandering voor de tuinbouw. "Producenten organisaties staan er open voor. Het zal veel van hen vragen maar de meeste zijn gemotiveerd en verdienen sympathie", zei Sonnema.

Marjolein Sonnema, Directeur Generaal van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Tot schetste juriste Annette Kliemann het kader van de nieuwe wetgeving voor PO's. Deze moeten de positie van de telers versterken en stimuleren de onderlinge samenwerking. Aan de andere kant kijkt Europa kritisch naar kartelvorming. Daarom worden er duidelijk regels over prijsafspraken gesteld.
De toegevoegde waarde van samenwerking binnen PO's is niet in alle landen van Europa vanzelfsprekend en de organisatiegraad verschilt dan ook per land. In Oost-Europese landen, die nog geen 30 jaar in de vrije markt opereren, wil men liever niet (weer) iets gezamenlijks opzetten.

Juriste Annette Kliemann

Klik hier voor de fotoreportage