Colruyt kondigt aan dat ze kruiden gaan telen in een systeem van verticale landbouw. Die kruiden worden vanaf najaar 2019 verkocht in Bio-Planet. BioForum Vlaanderen reageert dat dit soort evoluties de boodschap rond bio vooral vertroebelen.
Verticale landbouw is een landbouwsysteem waarbij planten in een grote hal in meerdere verdiepingen worden geteeld. Colruyt heeft nu zelf zo’n systeem op poten gezet en wil er kruiden in kweken, naar eigen zeggen met ‘een kleine ecologische voetafdruk’.
“Met onze meerlagenteelt creëren we de perfecte omstandigheden voor een plant”, verduidelijkt Stefan Goethaert, bij Colruyt Group verantwoordelijk voor productverduurzaming.
“Lucht, licht, water en voedingsstoffen worden gecontroleerd toegediend in de ideale hoeveelheden. Zo verbruiken we niet meer energie en grondstoffen dan strikt nodig en kan de plant tegelijk optimaal groeien. Beschermingsmiddelen worden zo overbodig. De plantjes zijn dus 100 % natuurlijk. Ze zijn bovendien twee keer sneller volgroeid dan bij klassieke teelt. En de kwaliteit blijft het hele jaar door even hoog, los van de weersomstandigheden.”
Het project zit nog in een testfase, maar vanaf volgend najaar zouden de kruiden in Bio-Planet worden verkocht.
Nochtans zijn de kruiden niet biologisch gecertificeerd, onder meer omdat ze binnen dit gesloten systeem gebruik maken van kunstmest. Dat is verboden in de biologische landbouw. Telen op substraat mag wel voor biologische kruiden die in de winkel in pot verkocht worden, maar biologische kruiden die zo los verkocht worden moeten ook in volle grond geteeld worden.
“Onduidelijk voor de consument"
BioForum Vlaanderen ziet de verdiensten van verticale landbouw, maar is ongerust dat het verwarring zal zaaien bij klanten.
Lieve Vercauteren, directeur BioForum Vlaanderen: “Verticale landbouw is op zijn manier duurzaam en het concept past binnen een circulaire economie, maar het beantwoordt niet aan de vereisten die biologische landbouw stelt. Biologische landbouw heeft een meer holistische visie op voedselproductie. Zo hecht bio enorm veel belang aan een humusrijke bodem. Die zorgt niet alleen voor voeding, maar draagt ook bij aan de zuivering van ons water, aan de bescherming tegen overstroming en droogte, het afremmen van klimaatverandering… Bovendien maakt biologische landbouw gretig gebruik van natuurlijke bronnen als zonlicht, terwijl verticale landbouw zich afspeelt in gesloten hallen waar planten onder ledlampen groeien. Een kanttekening is ook dat verticale landbouw maar voor een heel klein aantal gewassen geschikt is.”
Daarnaast zorgt het feit dat deze planten in Bio-Planet zullen verkocht worden voor verwarring bij de bioconsument. Vercauteren: “Bio-Planet is een winkel met een duidelijk profiel: je vindt er biologische producten. Door ook ruimte te geven aan andere vormen van landbouw wordt de boodschap voor klanten alleen maar verwarrender. Communiceren over biologische landbouw is al best complex en dat wordt er met dit soort evoluties niet makkelijker op.”
Bron: BioForum Vlaanderen