Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
blog Pricewise

Heeft Brexit gevolgen voor de bloemen- en plantensector?

In het voorjaar van 2019 is het zover: dan zal de veelbesproken Brexit eindelijk tot uitvoer worden gebracht. Zowel in binnen- als buitenland wordt de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie met ingehouden adem aanschouwd. Het topic is dan ook de laatste maanden niet meer weg te slaan uit de media. Niet alleen burgers of geƫmigreerde landgenoten zitten met vele vragen over de gevolgen die deze naderende gebeurtenis met zich zal meebrengen. Ook voor ondernemers zijn het namelijk spannende tijden. Zo zal onder andere de bloemen- en plantensector rekening moeten houden met een aantal aankomende wijzigingen.

In deze blog van Pricewise zet vergelijkingssite van energieleveranciers en verzekeringen HoyHoy enkele aandachtspunten en mogelijke veranderingen op een rijtje.

Harde of zachte Brexit
Ieder jaar wordt er duchtig wat ingevoerd vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk. Bloemen en planten, maar ook bijvoorbeeld groenten, vormen een belangrijk deel van deze export. Dankzij het vrij verkeer van personen en goederen in de Europese Unie verloopt dit vandaag nagenoeg probleemloos. Komt er echter een Brexit, dan zal deze export heel wat minder eenvoudig verlopen. Vooral wanneer het Verenigd Koninkrijk voor een harde Brexit kiest, zullen Nederlandse ondernemers struikelblokken ervaren wanneer ze hun producten willen uitvoeren. Zo zullen de bloemen en planten strikter en vaker worden gecontroleerd, wat natuurlijk slechte gevolgen heeft voor een product met houdbaarheidsdatum. Deze controles staan erom bekend tijdrovend te zijn en hoe meer tijd men verliest, hoe sneller de bloemen en planten verwelken.

Meerkost voor de ondernemer
Een rechtstreeks gevolg van langere en strengere douaneprocedures is dat het duurder wordt voor de handelaar om bloemen en planten naar het Verenigd Koninkrijk uit te voeren. Deze meerkost is natuurlijk allesbehalve positief voor de Nederlandse plantenkwekers, die in een concurrentiestrijd niet zomaar hun eigen prijzen kunnen verhogen. Een andere hap uit het budget van de plantenkwekers is natuurlijk de hoge energiekosten die gepaard gaan met het kweken van bloemen en planten in broeikassen. Ondernemers zijn er dus bij gebaat regelmatig hun energiefactuur na te kijken en het aanbod van verschillende energieleveranciers te vergelijken. Investeren in goedkope energie kan het hoofd bieden aan plantenkwekers die lijden onder de Brexit.

Vindingrijke handelaars
Echter hoeft niet alles per se kommer en kwel te zijn. Door de hogere eisen die aan de ondernemers worden gesteld, komen deze met originele ideeƫn op de proppen om hun klanten te behouden en om tegelijk ook de kosten te drukken. Ook op duurzaamheid wordt er sterk ingezet, onder meer door bloemen en planten in kartonnen dozen te vervoeren in plaats van in de traditionele plastic bakjes. De aankomende Brexit vormt dus een echte uitdaging voor de Nederlandse ondernemer, die op zoek moet naar andere manieren om geld te besparen. Inzetten op duurzaamheid, herbruikbare producten of goedkope energie zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Al zullen Nederlandse handelaars de minste schade ondervinden wanneer het Verenigd Koninkrijk mild gestemd is en kiest voor een zachte Brexit.

bron: hoyhoy

Publicatiedatum: