Syngenta Flowers en de Zweedse start-up OptiFreeze AB hebben afgesproken samen OptiCept verder te ontwikkelen. OptiCept is een nieuwe technologie waarmee de houdbaarheid, kleur en smaak van groenten (ingevroren of voorgesneden) en kruiden verbeterd en de houdbaarheid van uitgangsmateriaal vier tot elf dagen verlengd kan worden.
Göran Hedbys en Eda Demir (OptiFreeze), en Michael Kester en Josef Fischer (Syngenta)
De technologie behelst twee stappen, die het verse product na de oogst moet doorlopen. In de eerste plaats wordt het product in een ruimte geplaatst die vacuüm wordt getrokken. Tegelijkertijd wordt een oplossing naar binnen gepompt, waardoor de lucht in het plantmateriaal of vruchtvlees door de vloeistof wordt vervangen. Dit heet Vacuum Infusion. Vervolgens wordt het product in een bad geplaatst en drijft het langs twee elektroden, waardoor kleine openingen ontstaan in de celmembranen. Nu vullen ook de plantcellen zich met de oplossing. Deze behandeling is deel twee van het proces, Pulsed Electric Field (PEF) geheten.
Er is 18 maanden samen getest en Syngenta is er dusdanig over te spreken, dat men nu besloten heeft de technologie daadwerkelijk toe te gaan passen. Een eerst installatie zal binnenkort op de farm in Kenia geïnstalleerd worden. Verwacht wordt in de tweede helft van dit jaar er daadwerkelijk voor de markt bestemd materiaal mee te behandelen.
Klik hier voor het gehele bericht