Tholen - We publiceerden een jaar of wat geleden al over het wonderlijke nicheproduct scadoxus. De plant zocht toen een kweker, oftewel, veredelaar Könst Alstroemeria zag voor de productie ervan op pot kansen. Die kans is er nog altijd, maar voor wat de snij betreft timmert men zelf stevig aan de weg. Dat wil zeggen, kweker René Koning, veredelaar Könst en productspecialist Tjerk Vening zijn gedrieën de nieuwe BV Kings Art Flowers gestart, waarmee men het product een groter podium wil gaan geven.
Tjerk Vening en René Koning
Eerst even terug in de tijd. In 2004 nam René Koning de scadoxus over van een veredelaar in Bleiswijk. Op dat moment was dat ongeveer een halve hectare, en hij plantte deze op in zijn kas in het Noord-Hollandse Hoogwoud. Daarnaast werden er zantedeschia, violieren en leeuwenbekken geteeld. Vanaf 2016 ging René een intensievere samenwerking aan met veredelaar Könst. Scadoxus is een intensieve teelt, maar dat niet alleen. “Het is een exclusief product, ik ben de enige kweker, en om het dan goed in de markt te zetten kost gewoon veel tijd. En die heb ik niet.”
Van linksboven mee met klok: kijkje in de kas bij René, bollen staan klaar voor verzending, een bloem die op het punt staat te gaan bloemen, en het sorteren van de bollen in de schuur.
Die samenwerking bevalt, zozeer zelf, dat men het nu naar een hoger plan wil tillen. De nieuwe BV, Kings Art Flowers, heeft drie aandeelhouders: René Koning, Hans Könst (eigenaar Könst Alstroemeria) en Tjerk Vening. Tjerk is weliswaar in dienst bij Könst, maar is voor een x aantal uur in de week vrijgesteld Kings Art Flowers verder uit de bouwen.
In bloei. De scadoxus heeft een hele reeks bijnamen, waaronder Poederkwast, Afrikaanse bloedlelie of Penseellelie de meest gangbare zijn.
De stelen worden verkocht op de klokken van Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg, waarna het product door de kopers weer over heel Europa verspreid wordt. Daarnaast heeft men het afgelopen jaar 10.000 bollen naar Israël gestuurd om aldaar op te kweken, en bovendien wordt in Kenia een deel van de bollen geteeld en naar Nederland getransporteerd. Deze worden deels door een pottenteler geteeld en zijn voor een ander deel bedoeld voor de uitbreiding van de snijteelt.
“De aantallen zijn beperkt”, vertelt Tjerk, “maar omdat we de enige zijn hebben we de markt in handen en bepalen we de prijs nagenoeg zelf. Die is dit jaar tot op heden erg goed. Dat moeten we vasthouden en we moeten ervoor waken niet onze eigen ruiten in te gooien door de markt te overspoelen.”
Een van de plannen is om het potentieel van de scadoxus op de Noord-Amerikaanse markt uit te testen. “Maar dat gaat zomaar niet. De steel is vrij zwaar, te zwaar om vanaf hier te vliegen. Een mogelijkheid zou een stukje teelt in bijvoorbeeld Colombia zijn, maar dat zijn nog wilde ideeën.”
Het uitsorteren van de bollen, een kijkje over het gewas, de grond wordt gestoomd voor een volgde ronde en stelen op water, klaar om te worden verstuurd
Hoe het verder ook uitpakt - de heren hebben er alle vertrouwen in het product met de nieuwe samenwerking verder op de kaart te kunnen gaan zetten. “We telen niet alleen bloemen maar produceren ook bollen. Als de afzet van de bloemen onverhoeds een keer tegen zou kunnen vallen, dan hebben we nog altijd de bollenexport. Concurrentie is er altijd, maar het is niet het type product waarmee iemand vanuit het niets met grote aantallen kan komen aanzetten. Met onze motivatie en kennis van de markt en teelt, hebben we er alle vertrouwen in.’’
Voor meer informatie:
Kings Art Flowers
Tjerk Vening
M: +31(0)612688235
E: [email protected]
www.kingsartflowers.com