Op 26 april 2019 hebben directeur-generaal Jong-i HU, het Landbouw- en levensmiddelenbureau, de Raad van Landbouw van de Republiek China (ROC) en Martin Ekvad, voorzitter van het Communautair Bureau voor plantenrassen (CPVO), een administratief akkoord ondertekend over de wederzijdse erkenning van de onderzoeksresultaten betreffende de bescherming van Phalaenopsis en Doritaenopsis-rassen, ook wel vlinderorchidee genoemd. Mevrouw Madeleine Majorenko, hoofd van het Europees Economisch en Handelsbureau in Taipei, nam deel aan de ondertekeningsceremonie en feliciteerde de twee ondertekenende partijen.
De Taiwanese autoriteiten voor plantenrassen, Naktuinbouw (de in Nederland gevestigde EU-toezichthouder voor het betrokken ras) en de CPVO werken al jaren aan de harmonisatie van de wijze waarop het technisch onderzoek voor deze gewassen wordt uitgevoerd. Aangezien er nu soortgelijke normen zijn bereikt, kon de regeling worden ondertekend.
Veredelaars zullen nog steeds het kwekersrecht bij beide instanties moeten aanvragen als zij hun nieuwe rassen zowel in China als in de EU willen laten beschermen. Het technisch onderzoek van het ras hoeft echter slechts eenmaal te worden uitgevoerd. Het technisch onderzoek - dat de basis vormt voor de verlening van de beschermingstitel - zal worden uitgevoerd op basis van het technisch protocol van de CPVO, dat op zijn beurt gebaseerd is op de bijbehorende UPOV-testrichtlijn.
Martin Ekvad verklaart dat "we in de EU in 2018 112 aanvragen voor deze soorten hebben ontvangen en dat er in de afgelopen tien jaar 827 aanvragen zijn ontvangen. EU-aanvragers dienen jaarlijks vele aanvragen in Taiwan in. Het accepteren van de bevindingen van een technisch onderzoek dat al door de andere autoriteit is uitgevoerd, zal het toekenningsproces voor de volgende aanvraag versnellen. Bovendien hoeven telers bij de tweede aanvraagprocedure niet langer twee onderzoeksrechten te betalen, maar slechts een administratieve vergoeding van 320 euro of het equivalent in Taiwan. Dit project heeft twee hoofddoelstellingen: de behandeling van aanvragen voor telers vergemakkelijken en de procedures verbeteren wanneer er met autoriteiten buiten de EU wordt samengewerkt."
Telers zijn echter verplicht een referentiemonster van vijf planten in te dienen bij het teststation van de autoriteit die het verslag overneemt. Bijzonderheden over de gevolgen voor de aanvragers zijn te vinden op cpvo.europa.eu.
De regeling treedt in werking op 1 juni 2019 met een initiƫle looptijd van drie jaar en kan worden verlengd.
Voor meer informatie:
Community Plant Variety Office
cpvo.europa.eu