Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
aanvoerders verzamelen voor Meet & Greet op Rijnsburg

Duitse rozenkwekers zetten in op pareltjes binnen het rozenassortiment

Tholen - In Herongen en omgeving, net over de grens bij Venlo, zit een handjevol Duitse rozenkwekers geconcentreerd. Een of twee uitzonderingen daargelaten waren zij gisteren allemaal aanwezig in Rijnburg, boven aan de veilingtribune, om klanten en andere geïnteresseerden het assortiment te presenteren.

Rozenkwekers Franz Heyver en Kluempen Wolfgang

De Meet en Greet werd georganiseerd door de veilingmeesters van FloraHolland, maar op nadrukkelijk verzoek van de kwekers zelf. Enerzijds hebben zij een geheel eigen assortiment waarmee zij op dit specifieke moment in het voorjaar in productie komen en vallen zij bij andere shows, zoals die onlangs op de Keukenhof, tussen wal en schip. Anderzijds zoekt men de spotlight graag op een van de veilingen van FloraHolland omdat daar nu eenmaal de grootste concentratie internationale kopers zit.

Amerik de Best en Wim Olsthoorn, twee van de veilingmeesters op de rozenklokken

De groep ‘koude’ kwekers, we telden er gisteren twaalf, onderscheidt zich naar assortiment van de Afrikaanse bulk en het beperktere, hightech product uit de Nederlandse rozenkas. Op een gezamenlijk areaal van 30 à 40 hectare glas worden rozen geteeld die makkelijk als niche te kwalificeren zijn maar in een heel scala uiteen vallen: bruidsrozen, geurende rozen, trosrozen, Engelse rozen, rozen met grasharten, rozen met koppen zo groot pluizers en meer. Ook zijn zij te onderscheiden van de zogenaamde Freiland Roses, rozen van het land, waar pas over een paar weken de eerste stelen van gesneden worden.

Christian Wans van Wans Roses

Een warme jaarrond teelt zoals die hier in Holland gangbaar is, bestond vroeger op bescheiden schaal in Duitsland ook. Energiekosten, die volgens de kwekers tot wel drie keer de Hollandse kWh-prijs bedragen, hebben dat de nek omgedraaid. Men heeft nu echter een mooie niche te pakken, want voor de high-end markt is de streek een goudmijntje om er de pareltjes uit het rozenassortiment te plukken. Omgekeerd weten de kwekers dat ook en daarom proberen zij juist nog verder te diversifiëren. “Ik heb kopers en die willen van alles een emmertje. Zo veel mogelijk verschillende kleuren en geuren. En de prijs, daar vragen ze dan niet eens naar”, zo vertelde een van de grootste rozenkweker uit het gebied, Christian Wans van Wans Roses.

Ger de Brabander, veilingmeester rozen, samen met een van de kwekers, Kretz

Naar eigen zeggen is de belangstelling voor bijzondere kleuren, pasteltinten, geurende rozen en andere specialties groeiende. Stuk voor stuk meldden zij dan ook noviteiten en gezamenlijk zette men een kleine zeventig vazen met een dito aantal verschillende variëteiten op de bühne. De bijeenkomst werd ook druk bezocht. Gedurende de hele ochtend bleef het lekker doorlopen.


Kijkje in de presentatie