Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geloven in LED of kiezen voor HPS?

Tholen - “Wat begon met tussenbelichting werd gevolgd door de toplight. Hoelang het duurt voordat iedere tuinder full-led in de kas heeft hangen, weten we niet, maar qua techniek zijn we een heel eind. Toch schakelt niet iedere tuinder over naar LED en dat komt omdat HPS zich in de afgelopen jaren heeft bewezen.” Aan het woord is René Polak. Na een uitstapje in de waterzuivering keerde hij eind vorig jaar weer terug op vertrouwd terrein: belichting. Sinds oktober is hij werkzaam voor BLV waar hij verantwoordelijk is voor de verkoop in de Benelux. In de loop van de jaren heeft hij een aardige kijk gekregen op de ontwikkeling van belichting in de glastuinbouw.

Tien jaar ontwikkeling van LED
“Toen ik jaren geleden begon, werkten we uitsluitend met hogedruk natriumlampen met elektromagnetische armaturen. Toen volgde de overgang naar het elektronische armatuur. In de loop der jaren is zowel de elektronica als de lamp is steeds verder verbeterd. Nu ligt de focus op LED-belichting die voor energiebesparing moet zorgen. In het begin hadden we een heleboel ledjes nodig om dezelfde hoeveelheid licht te produceren als met de traditionele HPS-lamp. Na 10 jaar van testen en ontwikkelen zijn we bijna zover dat een 1000 watt armatuur 1 op 1 vervangen kan worden door een LED-armatuur.”

Vervanging?
Desondanks kiezen veel tuinders nog steeds voor HPS. “Iedereen gelooft wel in LED, maar in het Nederlandse klimaat heeft HPS zich in de afgelopen jaren volop bewezen. Het grote voordeel van HPS-lampen is dat ze niet alleen licht, maar ook een bepaalde hoeveelheid warmte leveren. Wie kiest voor LED, zal groeibuizen moeten aanleggen om de planten op temperatuur te houden. In de zuidelijke landen schaffen telers makkelijker full-led aan, terwijl telers in het noorden de warmte die HPS-armaturen leveren soms nog hard nodig hebben.”

Warmte en WKK
De Noord-Europese tuinder, die toch LED aanschaft, kan daar verschillende redenen voor hebben. “Als ze hun belichting willen verzwaren, kunnen zij kiezen voor LED zodat de warmtehuishouding op niveau blijft. Anderen kiezen voor LED omdat zijn een hoeveelheid stroom overhebben van hun WKK. Te weinig voor HPS-lampen, maar genoeg voor LED-armaturen waarmee ze hun belichting kunnen uitbreiden.”

Investeringstijd wordt korter
“Verder is het lagere energieverbruik van LED natuurlijk een belangrijke reden om LED-armaturen aan te schaffen. De investering ligt in veel gevallen echter nog 5 à 6 keer hoger, waardoor de terugverdientijd een stukje langer duurt dan de traditionele armaturen”, vertelt René. “Om je stroomverbruik op termijn te verminderen, moet je wel eerst de centen op tafel leggen om over te kunnen schakelen. Die return-on-investment is in de afgelopen jaren korter geworden en naar mate we meer LED gaan verkopen, wordt dat gat steeds kleiner.”

Open reflector
HPS en LED, BLV verkoopt ze allebei. Daarbij houdt het van oorsprong Duitse bedrijf alles in eigen beheer, de productie van de lamp, het voorschakelapparaat en het armatuur met de open reflector die ervoor zorgt dat de lamp en elektronica minder warm worden. “Door twee openingen aan de zijkant kan de warmte weg. Dat komt ten goede aan de levensduur van de lamp.” Het systeem is in Duitsland ontwikkeld en wordt geproduceerd in de BLV-vestigingen in Duitsland en Polen. Het internationale verkoopteam van BLV werkt vanuit München, Duitsland, Warschau, Polen en Oude Meer in Nederland. René: “Dit maakt ons niet alleen flexibel, maar soms ook – aangezien elke toegevoegde schakel in een keten wat wil verdienen - prijstechnisch aantrekkelijker.”

Voor meer informatie:
René Polak
BLV / Nederland
+31 62 1826 131
www.blv-licht.com