Tholen - De pioen is misschien wel dé moederdagbloem bij uitstek. Het pioenenseizoen is immers aangebroken en afhankelijk van met name het weer wordt bepaald wie er het meest van deze feestdag kan profiteren: de teler met kassen, de teler met tunnels of de teler die de planten op het land heeft staan.
Dit jaar zullen in elk geval die laatsten te laat zijn, maar dat is vrij gebruikelijk. De pioenen – die uit zuidelijker landen niet meegenomen – komen altijd eerst uit kassen, dan uit tunnels en tot slot, in de tweede helft van mei, van het land. Ook is nog allerminst te zeggen of het seizoen over de breedte genomen goed of slecht zal verlopen. “Tot nog toe verloopt die juist vrij gunstig”, weet Henk van den Berg van het promotiecollectief voor zomerbloemen Summerflowers. “Doordat het buiten koud is, is er minder overlap van de pioenen uit het buitenland en de kas met die uit de tunnels en van het veld. Het seizoen wordt als het ware opgerekt.”
Rob Verlinden op de Keukenhof
In seizoensproducten en zeker ook in de pioenen is het weer koopman. Een bijzondere dynamiek in deze markt is de tegenstelling Noord Nederland – Zuid Nederland. Pioenentelers zitten door het hele land met in het zuiden wat meer plastic tunnels en in het noorden de, over het algemeen, wat grotere buitenjongens. Deze verdeling kan zowel gunstig als ongunstig uitpakken. “Is het weer goed, dan loopt het noorden twee weken achter op het zuiden. Is het slecht, dan is het verschil maar een week. Vorig jaar hadden we een erg warme periode, die juist van start ging toen het zuiden zo’n beetje leeg was. Dat heeft er toen bij de kwekers in het noorden echt ingehakt.”
Arbeid
Hét issue binnen de pioenen is echter arbeid. De arbeidersschaarste wel te verstaan, want dat wordt een steeds groter probleem. De teler heeft maximaal vier tot zes weken extra handen nodig, maar dan ook gelijk een heleboel. Het areaal is de laatste jaren gegroeid en zal dat nog wel even blijven doen – een plant zet je immers op om er met een beetje mazzel een decennium stelen van te snijden – maar zal daarna, verwacht Henk, gaan inzakken. “Niet dat men het niet ziet aankomen en voor zover mogelijk doen zelfs de grote jongens ook echt wel hun best te diversifiëren, maar men zit steeds meer met de handen in het haar. Beter duur dan niet te koop, maar in de praktijk draait het steeds vaker uit op dat laatste. Dan sta je bij een kweker die een mooi veld heeft staan en zijn bloemen voor een goede prijs kan verkopen, maar nee moet verkopen omdat hij niemand heeft om ze te oogsten.”
Voortschrijdend inzicht
Een pioen laat zich slecht managen. Hij gaat groeien als het warm is, daar kun je zeker van zijn, maar verder weet je een week van te voren niet wanneer hij precies gaat bloeien. Óók de teler niet. Van de andere kant is de markt vrij zeker in de zin dat de bloem zich over een grote schare fans mag verheugen. Het steeds bredere assortiment draagt daaraan bij, als ook de steeds langere beschikbaarheid. “Afgelopen jaar hadden we, mede dankzij aanvoer vanuit de andere kant van de wereld en vooral ook door de steeds bredere toepassingen van het zogenaamde ulo (ultra low oxygen) koelen, het hele jaar door elke week wel bloemen op de klok. Dat is volgens mij nog nooit eerder gebeurd.”
Daarnaast wordt ook de kwaliteit over de hele linie steeds beter. “Het voortschrijdend inzicht is op alle vlakken enorm. Er wordt veel ontwikkeld op het gebied van mechanisatie – de fabrikanten zitten niet stil en denken hard mee in het verder automatiseren van de teelt. Ook heeft men de koeling en de keten steeds beter in de vingers, hetgeen de kwaliteit zeer ten goede komt, en tot slot zetten de telers grote stappen op het gebied van gewasbescherming en bemesting, niettegenstaande de stennis die programma’s als Zembla – Henk dient ze van repliek in zijn jongste column –met enige regelmaat denken te moeten schoppen.”
Promotie
Op een mooi pioenenseizoen, kortom, en aan Van den Berg zal het niet liggen. Hij komt zojuist terug van de Keukenhof, alwaar hij samen met Rob Verlinden opnames heeft gemaakt voor diens programma op SBS6. “Het wordt een mooi, wat langer item. We hebben gefilmd bij een kweker in de kas en ook bij een kweker buiten. Op zaterdag 18 mei moet men dus even afstemmen op De Grote Tuinverbouwing of anders de volgende dag voor de herhaling of de week daarop voor een tweede uitzending!”