Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
open dag & nieuwe kas

Neusje van de alstroemeriazalm komt samen bij Tesselaar Alstroemeria

Tholen - Onlangs heeft H.M. Tesselaar Alstroemeria een nieuwe, twee hectare grote kas geopend, waar alles op en aan zit om de opbrengst en kwaliteit van de stelen te perfectioneren. De teler groeit daarmee naar 10 hectare productie en verstevigt er zijn positie in de top van de Nederlandse alstroemeriatop mee. Gisteren werden handelaren en kwekers verwelkomd op de jaarlijkse open dag en konden zij gelijk de nieuwe glasopstand en het nieuwe kantoor bewonderen.


Niels Tesselaar en Mark Kuiper tussen de bloemetjes vóóraan in de kas. Hier staan een paar bedden, waarop men de nieuwste variëteiten test en laat zien.

Die open dag doen ze elk jaar. ’s Ochtend is de handel uitgenodigd en 's middags de kwekers, maar het loopt door elkaar heen. Verwacht geen volksstammen, het is een klein wereldje, maar men kent de weg. H.M. Tesselaar is een van de grote jongens in het vak, wat ook samenhangt met de nauwe samenwerking met Hilverda Kooij. Samen doen zij een stukje veredeling, Hilverda doet dan weer de verkoop en opkweek en H.M. Tesselaar de productie van de bloemen. Daarnaast treft men in de verdeling nog twee andere partijen, Könst Alstroemeria en Royal van Zanten, en gedrieën hebben zij het overgrote merendeel van de wereldhandel in handen.


Blik in het nieuwe gedeelte, dat gebouwd is direct achter een van de hoofdlocatie (aan de overkant van de weg liggen nog twee kleinere productiekassen).

We lopen een rondje door de kas met Niels Tesselaar en collega en man van de veredeling Mark Kuiper. Ze vertellen honderduit over de nieuwe kas en geven een lesje alstroemeria voor beginners.

Internationaal, aldus de heren, wordt de productie gedomineerd door Colombiaanse aanvoerders. Van de misschien 500 hectare wereldwijd vindt je er 300 dáár. De wortelstok houdt van een koele bodem en de bloem van zon, en dan moet je naar de evenaar. In Colombia zijn de omstandigheden optimaal omdat er veel vlakke hoogvlakte beschikbaar is. Dat is in Kenia hetzelfde mits je voldoende op hoogte teelt, al zijn daar de mooiste stekjes wel lastiger te vinden. H.M. Tesselaar is er sinds een jaar of vier aanwezig; eerste een jaartje nabij Nairobi, vervolgens, toen dat toch te warm bleek, naar Eldoret. Daar heeft men nu zo’n 2,5 hectare productie “en dat gaat eigenlijk heel goed”.

Teelt
De teelt kent een geheel eigen stramien en ontwikkeling. Een wortelstok produceert enkele jaren stelen – de eersten zwaar en mooi, vervolgens wat meer maar lichter. Een teler laat de wortelstok gemiddeld een jaar of zes produceren, maar dat kan om uiteenlopende redenen flink variëren.


Verschillende nieuwe introducties worden gepresenteerd

De laatste jaren is heel veel verbeterd in de teelt. In de natuur produceert een wortelstok in het voorjaar en de zomer, maar in de kas wil men een jaarrond productie. Dat is stap één naar een hogere productie, maar, zo heeft men geleidelijk aan ontdekt, dat is pas het begin. Deed men eerst ’s ochtend de ramen open om een kouval te krijgen en aldus strekking tegen te gaan, nu heeft men lampen en kun je er bloemen op krijgen. Ook kan dat, omdat de bodemtemperatuur middels slangen beheerst kan worden, en zo is te verklaren dat de opbrengst van 200 stelen de meter van enkele jaren terug naar 350 of wel 400 stelen de meter gegaan is.


Karren waarmee plukkers door het gewas gaan. Met chips is goed in de gaten te houden wie wat doet, maar zijn ook afwijkingen tijdig te scouten

Echter, de teelt is ingewikkeld en er blijft vooral daarom ruimte voor kleine kwekers. “Je moet goed weten wat je doet”, vertellen Mark en Niels. “Zelfs met klimaatcomputer en een goed begrip van diens functionaliteiten, gedegen kennis van bio en regelmatig scouten ben je er niet. Je moet geregeld het gewas uitdunnen, je kunt spelen met de EC of CO2 en de temperatuur van de bodem kan tot op de tiende graad procenten verschil maken. Vandaar dus ook die nieuwe kas met dat diffuse glas, dat extra licht (een combinatie van SON-T en LED), dat beetje meer hoogte. Maar het blijft zo, dat ook een kleine teler met misschien minder middelen toch leuk mee kan blijven doen.”


Op de noordkant (zichtbaar achterin) is geen glas maar een wand bestaande uit koelcelpanelen geïnstalleerd. Dat scheelt iets aan licht, maar dankzij het diffuse glas, maar vooral ook met oog op de uitstraling, blijkt dit interessanter.

Markt
De middenprijs is dit jaar iets hoger dan vorig jaar en de afgelopen paar jaar sowieso al vrij aardig. De komende tijd missen we met Hemelvaart en Pinksteren wel een paar veildagen, vertelt Niels, en ook is het in deze tijd erg druk op de markt. Er zijn domweg heel veel bloemen, want bloemen en voorjaar, dat is nu eenmaal de natuur. Dat zal kortom een zekere rem op de verkoop zetten en grote uitschieters voorkomen.

Potalstroemeria
Nieuw in de markt en ook nieuw bij H.M. Tesselaar is de potalstroemeria. De potten zijn een stuk groter en zwaarder dan die van, zeg, een kalanchoe of een potroosjes, en ook is de teelt naar eigen zeggen ingewikkelder. Ook is er om deze redenen nauwelijks export (hoge transportkosten), en daarnaast helpt niet mee dat in de pottenteelt veel op contract gaat en je het soms dagen achtereen überhaupt niet op de klok ziet. Van de andere kant zie je wel dat potten in veel landen door lokale tuinders zelf worden geteeld.


Links: alstroemeria 80 cm op oud fust. Daarnaast, stelen gesneden op 75 cm; en rechts het nieuwe fust.

Fust
Dan is er tot slot nog een nieuwtje uit alstroemeria land, men heeft een nieuw fust geïntroduceerd. Reden, de oude paste slecht op een CC. De handel schijnt er al jaren over te klagen en daarom moest het er een keer van komen. Hiermee is een geweldige efficiëntieslag te maken, besluiten de heren, zoals die ook te maken is met het snijden op kortere lengtes. “Wat als je de stelen nu eens niet op 80 maar 70 cm snijdt en aanvoert? Dan passen er drie lagen op een kar en kun je een waanzinnige winst boeken op logistiek. Dat hebben ze bijvoorbeeld in de lisianthus al laten zien. Bovendien: de bloemist én de consument knippen er nog eens de helft van af. Je zou je haast afvragen” – en dat doet men dus ook – “waar we dan eigenlijk mee bezig zijn. Maar men betaalt voor lengte, dat wil de handel nu eenmaal, en die doen dat weer, omdat zijn klant ook om lengte vraagt. Om hier iets in te veranderen is echter heel moeilijk, omdat niemand, om overigens begrijpelijke redenen, de regie kan en wilt pakken. Dat nieuwe fust en hopelijk dadelijk een kortere standaard zijn nieuwtjes, omdat het laat zien dat we elkaar toch, ondanks alle verschillen en meningen, weten te vinden.”

 
Voor meer informatie:
H.M. Tesselaar
Altonstraat 19
1704 CC Heerhugowaard
T: 072-5719719
E: [email protected]
www.tesselaar.eu