Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Proef bestrijding Turkse mot met drones start in gerbera en chrysant

Vliegende insecten krijgen een nieuwe duurzame vijand. De bestrijding van insectenplagen vindt nu voornamelijk plaats met behulp van (bio)chemische en biologische middelen. PATS Indoor Drone Solutions, een spin-off van de Technische Universiteit Delft, brengt daar verandering in met kleine drones die plaagbestrijding en preventie automatiseren. Middels een pilot traject gericht op de bestrijding van Turkse mot grijpen een aantal innovatieve Gerberatelers deze ontwikkeling aan om koploper te blijven op het gebied van duurzame teelt en teeltkennis.
Pilot ondertekening met v.l.n.r. Hans Holstein - Holstein Flowers, Bram Tijmons - PATS, Jeroen Sanders - Demokwekerij Westland en Stfan Persoon, Inno Agro

Het traject start op in juni waarna gedurende 10 weken continu dronetesten worden uitgevoerd in een met gerbera's beplante proefkas van het World Horti Center. De Gerberatelers bieden gezamenlijk een platform aan deze nieuwe technologie door bij te dragen aan onderzoek en verdere ontwikkeling van het systeem. De kwekers worden deels gefinancierd vanuit de IPC regeling en worden hierbij bijgestaan door Inno-Agro en Gewascoöperatie Gerbera en Chrysant. In samenwerking met Demokwekerij Westland meten partijen herhaaldelijk de effectiviteit van de oplossing op de populatie van Turkse mot (Chrysodeixis chalcites). “Doelstelling van de pilot is niet alleen om de effectiviteit te meten, maar ook juist om de technologie te verbeteren. De drones krijgen specifiek vlieggedrag aangeleerd gelijk aan het behendige vlieggedrag van de Turkse mot”, zegt Sjoerd Tijmons van PATS. Kevin van Hecke, medeoprichter van PATS en drone-researcher aan de TU Delft voegt toe: "Je kunt onze drones dan ook het beste vergelijken met vleermuizen, een natuurlijke vijand van vliegende insecten."

In de zomer van 2018 is PATS begonnen met een kleine proefopstelling op de locatie van Holstein Flowers, een gerberakwekerij in de Lier. De eerste resultaten hiervan waren positief, waarna de groep IPC telers geïnteresseerd raakte in de technologie. Volgens Jeroen Sanders, onderzoeker bij Demokwekerij Westland, “zijn er op dit moment onvoldoende effectieve middelen ter beschikking om volwassen vliegende insecten te bestrijden. Daarom is deze technologie een goede aanvulling op de totale systeemaanpak”.

PATS ziet haar technologie niet enkel als een aanvulling op het huidige middelenpakket. Op termijn moet het systeem ook het middelengebruik voor specifieke plagen reduceren en wordt verwacht dat de kweker minder omkijken heeft naar het scouten en bestrijden van plagen. Bram Tijmons van PATS: “Het streven is om de bestrijding van bijvoorbeeld Turkse mot volledig uit te voeren met behulp van ons systeem, juist door de preventieve aanpak die wij hanteren. Daarnaast conflicteert onze oplossing niet met de biologische bestrijding van andere plagen door een gerichte bestrijding van de mot zelf”.
Als de pilot succesvol verloopt, hebben de betrokken partijen de intentie om het op te schalen naar de praktijk. Meer duidelijkheid hierover wordt in augustus van dit jaar verwacht.

Tijdens de GreenTech 2019 zal PATS haar innovatie exposeren op de Start-up Lane, stand 08.205. De beurs vindt plaats van 11 t/m 13 juni in de Amsterdam RAI.

Over PATS Indoor Drone Solutions
PATS is een spin-off van de Technische Universiteit in Delft. De oprichters hebben een achtergrond binnen de onderzoeksgroep van het MAVLab (drone lab), waar zij ruim 5 jaar onderzoek hebben gedaan met autonome drones. Gedurende deze periode zijn zij met het idee gekomen voor de huidige toepassing: drones die actief plaaginsecten bestrijden. PATS biedt een systeem waarmee deze activiteit geautomatiseerd wordt. Het systeem monitort en elimineert vliegende insecten en voorkomt zo een verdere verspreiding en ontwikkeling van de plaag door de kas. PATS ondersteunt kwekers bij het reduceren van gewasschades en productieverliezen en biedt zo een duurzaam alternatief voor gewasbescherming.

Voor meer informatie:
PATS Indoor Drone Solutions
Kluyverweg 1 (13th FL), 2629 HS Delft
Bram Tijmons - +31(6)-33087650
E: [email protected] 
www.pats-drones.com

Publicatiedatum: