Tholen - Z’n cv kunt u zelf opzoeken en of hij er echt verstand van heeft ook, maar feit is dat Willem Vermeend, voormalig staatssecretaris van Financiën en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in de hoedanigheid van wat al niet overal in de wereld betrokken is bij de introductie van innovatieve technieken en technologieën. We hebben het dan over Internet of Things (Iot), artifical intelligence (AI), Blockchain en meer – dingen kortom, die bestaan door en dankzij het internet en die de wereld in rap tempo veranderen. Op een bijeenkomst van Tuinbouw Digitaal, gisteren in Zoetermeer, kwamen ondernemers uit onze sector bij elkaar om zich door hem en anderen te laten inspireren en een begin van een antwoord te vinden op de vraag waar het toch allemaal naartoe gaat.
Willem Vermeend
Als ondernemer moet je volgens Vermeend drie dingen goed in de smiezen houden. Ten eerste gaat het verder digitaliseren van productie- en bedrijfsprocessen onverminderd door; ten tweede zal de opmars van innovatieve technologieën onverminderd doorzetten en ten derde moet men de immense gevolgen én kansen van het wereldwijde klimaatakkoord niet onderschatten (omdat, weet Vermeend, de wereld geregeerd wordt door geld en omdat dat geld, dat nu uit fossiel moet, bezig is het klimaat te kopen). Deze drie gaan de wereld ingrijpend veranderen en alles en iedereen die echt geld wil verdienen (en subsidie wil vangen) zal tussen deze drie factoren een juist soort wisselwerking moeten vinden.
Weet hij, weet iemand echt hoe het zit en waar het naartoe gaat? Natuurlijk niet. Maar blockchain, AI, Iot – men moet zich wel realiseren dát deze dingen de wereld veranderen. Dat doen zij immers nu al, zoals die grote bedrijven die nu echt de dienst uitmaken – bedrijven als Google en Facebook, Alibaba en Huwai, Uber en Amazon en Booking en anderen – laten zien. En zij doen dat met data.
Gitta ten Hoope en Robbert Robbemond
Data kan iedereen inzamelen. De kunst is er chocola van te maken en je zou kunnen stellen dat we collectief net begonnen zijn dat te leren. Voor wat betreft de tuinbouw horen we van proeven met drones en sensoren die scouten op ziekteverwekkers, of van ontwikkelingen op het gebied van de plukrobot, maar er zijn ook tal van andere, visueel minder tot de verbeelding sprekende maar niet minder revolutionaire technieken in opmars. Bij wijze van voorbeeld vertelde Robert Robbermond, onderzoeker bij Wageningen, over een proef met een blockchain, waarin de teler het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen registreert en waarin iedereen altijd overal en per direct op de hoogte is van wie wat wanneer heeft gebruikt. Of neem het project IQ Flora, een project van Royal FloraHolland en voorgezeten door ketenadviseur Gitte ten Hoope, waarin iedere schakel in de rozenketen alle mogelijke kwaliteitsmarkers in modules invoert, de gehele keten minutieus in detail wordt gebracht en de uiteindelijke kwaliteit een boost kan krijgen.
Jolanda Heistek, Greenport West-Holland en Marga Vintges van de Gemeente Westland, die op de middag het TRACK project presenteerde
Henk Zwinkels van Floricode zat de middag voor
Een voorwaarde in dit alles is samenwerken. Data moet gedeeld worden maar dat is, zeker zonder financiële prikkel, geen vanzelfsprekendheid. Ironisch genoeg is de IQ Flora app niet beschikbaar omdat men nu, nu de proef gelopen is, bakkeleit over het intellectueel eigendom van de ontwikkelde software en opgedane kennis. Een leuk stukje advies om mee af te sluiten is dan ook de opmerking van Vermeend toch vooral niet alles zelf uit te willen vinden. Laat anderen het werk doen, maak gebruik van de service en talenten van anderen. Ben je bereid data te delen, dan zullen anderen bereid zijn samen te werken en te investeren. Zoals ook de andere sprekers stelden, besloot ook Vermeend zijn betoog dan ook met de gemeenplaats: “Zonder samenwerken wordt het niets.”
Meer informatie over Tuinbouw Digitaal vindt u hier.