Vanaf september 2018 tot en met april 2019 vond bij Zandvoort Flowers in Huissen onderzoek plaats naar de toepassing van hybride belichting in de freesiateelt. Voor dit onderzoek, vanuit het Project NEXTgarden In The Spotlights van de gemeente Lingewaard en de Provincie Gelderland, hebben studenten van de HAS onderzoek gedaan voor energiebesparingen/fossielvrije mogelijkheden voor het telen van sierteelt en glasgroenten.
Binnen de freesiateelt is energiebesparing een uitdaging. SON-T lampen verwarmen de kas door convectiewarmte en het gewas door stralingswarmte. Deze warmte is maar zeer beperkt nuttig en gaat in veel gevallen via de luchtramen naar buiten. In dit onderzoek is gekeken wat de effecten zijn van extra LED-licht naast de SON-T belichting op de teelt en productie van de freesia. De hoeveelheid meerproductie kan uitwijzen of het rendabel is om LED armaturen te gebruiken. Hierbij is ook gekeken naar het energieverbruik van SON-T en LED. Na een literatuurstudie werd verwacht dat: het drogestofgehalte van de gehele plant en de productie toeneemt onder de behandelingen met extra LED-licht. Ook werd verwacht dat er meer bloemknoppen per kam werden aangelegd en dat de stengels korter en dikker zouden worden met extra LED.
De proef is uitgevoerd in de praktijk in twee kappen Solei. Plantdata waren 17 en 23 augustus 2018. In allebei de kappen zijn drie proefvakken gemaakt, met de lichtbehandelingen:
- SONT belichting (SONT) (55 µmol m-2 s -1)
- Hybride belichting van 41 µmol m2 s -1 (43%) LED belichting met 55 µmol m2 s -1 SON-T belichting (57%) (LED41)
- Hybride belichting van 82 µmol m2 s -1 (60%) LED belichting met 55 µmol m2 s -1 SON-T belichting (40%) (LED82)
Vegetatieve groeifase
Gedurende de vegetatieve groeifase zijn verschillende parameters gemeten om de groei te bepalen. Daarnaast is de productie bijgehouden, zijn er houdbaarheidsonderzoeken uitgevoerd en is het rendement bepaald. Tijdens de vegetatieve groeifase zijn nauwelijks verschillen gevonden tussen de lichtbehandelingen. Ook het drogestofgehalte van zowel de stengel als de knol verschilde niet gedurende de hele teelt tussen de lichtbehandelingen. De productie per m2 was voor de behandelingen met LED hoger dan voor SON-T. Dit werd voornamelijk gerealiseerd doordat er in verhouding meer haken werden gevormd onder de beide LED behandelingen dan onder de SON-T behandeling. Het energetisch rendement per kWh was voor behandeling LED41 het hoogst. Gebaseerd op het huidige onderzoek kan geconcludeerd worden dat LED verlichting in de freesiateelt perspectief heeft. Naar aanleiding van de resultaten van dit onderzoek raden de onderzoekers aan om in opvolging op de huidige proef een 100% LED proef te doen of om met hogere temperaturen te gaan telen met meer licht. Deze aanbeveling komt overeen met de rekenstudie ‘Freesia in balans’. Aan de hand hiervan wordt op dit moment een proef voorbereid.
Klik hier voor het rapport.
bron: Glastuinbouw Nederland