Het is weer zover, de opkweek van poinsettia gaat van start. Vorig seizoen bleken meerdere bedrijven te kampen met overlast van wittevlieg. Zaak dus om nu alvast na te denken over passende geïntegreerde en/of biologische strategieën. Biobest adviseur Stefan Bohté tipt telers om eerst naar mogelijke residuen op het uitgangsmateriaal te kijken alvorens biologische bestrijders uit te zetten.
Stefan bereidt telers voor op de komst van wittevlieg. “We moeten stand-by staan en gelijk bij de start werken aan goede bescherming.” Het assortiment van Biobest bevat meerdere producten tegen wittevlieg. Echter, het direct bij binnenkomst uitzetten van biologie, blijkt in de praktijk soms slecht uit te pakken. Stefan: “Het uitgangsmateriaal wordt bij de plantenkweker regelmatig behandeld met chemische insecticiden en nawerking van eventuele residuen verhinderen de vestiging van natuurlijke vijanden.”
Roofmijten en sluipwespen
Telers doen er daarom goed aan informatie in te winnen bij hun plantenkweker. Stefan: “Een bladmonster geeft uiteraard ook inzicht. Pas wanneer er geen schadelijke residuen meer op het plantmateriaal aanwezig zijn, kan de teler starten met nuttige insecten. Met bodemroofmijten (Hypoaspis miles) bijvoorbeeld.” Hypoaspis-System heeft een prima werking tegen met name sciara (varenrouwmuggen) in de nog kleine plantjes. Als de planten wat meer gewas ontwikkelen, kan de roofmijt Swirskii-Breeding-System en sluipwesp Eretmix-System (minimaal 6/m² per week) uitgezet worden. Met deze strategie kan de teler de wittevlieg goed onder controle houden. Daar bovenop benadrukt de adviseur het belang van goed scouten. “Zeker in de beginfase is wittevlieg slecht zichtbaar. Bestudeer het gewas daarom veelvuldig en aandachtig.”
PreFeRal
Ter overbrugging van de periode ‘nawerking residuen en start bestrijders’, stelt Stefan een bespuiting met PreFeRal WG voor. “Door deze behandeling gelijk aan het begin van de teelt uit te voeren, sla je twee vliegen in één klap: residuen hebben nog even de tijd om uit te werken en het bereik van PreFeRal is beter dankzij het kleine formaat plant. Ook adviseren we om een tweede integreerbaar gewasbeschermingsmiddel met werking tegen wittevlieg bij te mengen voor een verbeterde werking van de schimmel. Het 1+1=3 effect.”
PreFeRal is zeer efficiënt tegen alle stadia van kaswittevlieg en tabakswittevlieg (ei, larve, pop en volwassen). Het resultaat van dit middel hangt in belangrijke mate af van het behandelmoment. “Het beste is om PreFreRal te spuiten aan het eind van de dag wanneer de luchtvochtigheid voldoende hoog is. De planten blijven dan langer nat waardoor de werking verbetert.”