Tholen – Met het toenemen van de informatiestroom over het nieuwe plantenpaspoort worden ook de laatste onduidelijkheden langzamerhand duidelijk. Daarmee kunnen ook telers die nog niet helemaal klaar waren voor de omschakeling, nu de laatste hand leggen aan hun plantenpaspoort. Dat is voor een deel een standaard blokje informatie, maar de teler is vrij er ook een eigen invulling aan te geven weet Peter du Crocq van label- en etikettenproducent VanDerEng. Hij heeft zich gespecialiseerd in het nieuwe plantenpaspoort. “Waar het vaak nog fout gaat, is bij het op de juiste manier inkaderen van de vereiste informatie.”
Steeds meer telers zijn in de loop der jaren al informatie aan hun stek of jonge planten toe gaan voegen om zodoende hun product gedurende het productieproces goed te kunnen volgen. Die informatie, bijvoorbeeld een zaai- of oppotdatum, voegen telers vaak nu ook al toe. Traceerbaarheid is immers steeds belangrijker, ook met het oog op de toenemende plaag- en virusdruk wereldwijd.
Met de komst van het nieuwe plantenpaspoort komt er in Europa verplicht de botanische naam, een iso-code voor de lidstaat, een fytosanitair registratienummer, een traceerbaarheidscode en een iso-code voor het land van oorsprong/productie bij. “Die informatie mag niet ergens zomaar tussendoor staan, maar moet geclusterd zijn. In grootte en vorm mogen telers wel variëren, zolang alles maar visueel zichtbaar blijft.”
Foto Naktuinbouw. Vorm, grootte en lettertype op het plantenpaspoort mogen afwijken. Peter: “Zolang alle verplichte informatie er maar op staat, netjes ingekaderd en leesbaar.”
Goed paspoort geeft rust en zekerheid
Peter adviseert telers om al die informatie vanaf de bron, bij het zaaien of bij het oppotten van stek, direct op de juiste manier toe te voegen. “Sommige telers kiezen er daarom voor om zowel bij hun stek in de vorm van een steeketiket als later bij de volgroeide plant die de deur uit gaat met een print op de pot een plantenpaspoort toe te voegen. Zij zitten daarmee altijd goed. Wat bijvoorbeeld lang niet iedereen zich realiseert, is dat ook bij transport binnen een bedrijf tussen twee locaties in één land een plantenpaspoort nodig is. Een plantenpaspoort vanaf het begin van het productieproces geeft dan zekerheid.”
Maar ook met één goed label vanaf het begin verzekert de teler zich ervan dat hij later in het proces geen omkijken meer heeft naar het plantenpaspoort en dat hij zich met de teelt kan bezighouden. “Alles valt of staat met nauwkeurigheid en oplettendheid. Wij helpen daar graag bij, zodat telers zich niet met administratieve en logistieke beslommeringen hoeven bezig te houden. Dat geeft ze rust. Wij ontzorgen ze waar nodig."
Ook kunnen telers in de webshop van VanDerEng hun eigen plantenpaspoort aanmaken en bestellen. "Wij zijn niet gespecialiseerd in foto-etiketten, maar wel in printbare labels voor jonge plantenkwekers en vermeerderaars."
Paspoort op maat
Waar telers zich nog wel over kunnen buigen, is over de mogelijkheid om een label of etiket mét plantenpaspoort te personaliseren. Dat kan namelijk, zo vertelt Peter. "Telers kunnen bijvoorbeeld een reprint bestellen met hun logo en een ingekaderd paspoort om het label toch te personaliseren. Daarbij denken wij graag met telers mee."
Soms hebben telers de benodigde soft- en hardware die daarvoor nodig al in huis. Zeker de grotere bedrijven hebben de afgelopen jaren al flink geïnvesteerd in traceerbaarheid en dus in etiketten en labels, weet Peter. “Zulke bedrijven hebben vaak geen reminder meer nodig en zijn al goed bezig of zelfs al helemaal voorbereid. Feit blijft dat ook zij soms nog advies kunnen gebruiken of de broodnodige, al dan niet voorgedrukte, labels- en etiketten.” Dat kunnen ook zelfklevende labels zijn. “Een vrij nieuwe mogelijkheid in ons assortiment waarmee wij het telers makkelijker willen maken.”
Nog een laatste vraag. Wat doen telers met al hun oude labels, etiketten en potten? “Die hoeven ze zeker niet rücksichtsloos weg te gooien. Mits het nieuwe plantenpaspoort wordt toegevoegd, kunnen oude labels en etiketten opgebruikt worden. De mogelijkheid bestaat om oude labels en etiketten een upgrade te geven waarmee ze voldoen aan de nieuwe eisen voor het plantenpaspoort.”
Voor meer informatie:
Van der Eng
www.vandereng.nl
[email protected]
Peter du Crocq
[email protected]
+31 (0) 622 457 788