Tholen - Een beetje lullig is het wel, dat hele plantenpaspoort. Echt tégen kun je niet zijn – het voorkomen en snel traceren van plagen is in ieders belang – maar over haalbaarheid en uitvoerbaarheid is het laatste woord nog niet gesproken.
Maar voorlopig wél bij Van der Voort potplanten. Op de nieuwe tuin van kwekerij Westkaab aan de Harteveldlaan in Honselersdijk huurt kweker Olaf van der Voort een x aantal meters om er zijn anthuriums te telen. Het is een echte demotuin, vertelt Olaf, want samen met veredelaar Floricultura, die past zeer recent de eerste stappen in deze gewasgroep heeft gezet, test en teelt men er een geheel nieuw assortiment.
Daan Kuik van Jarini, Olaf van der Voort van Van der Voort Potplanten en Edwin Hijgemann van De Koningh
Op de grote spathiphyllum tuin even verderop heeft Olaf inmiddels een printer in de oppotlijn geïnstalleerd, maar hier maakt de kweker dankbaar gebruik van de diensten van oppotbedrijf Jarini. Jarini komt bij tal van kwekers over de vloer en met name bij de relatief kleinere, die de middelen mist te investeren in grootschalige automatiseringen of waar men om andere redenen meer moet improviseren. Nu er ook een plantenpaspoort op de potjes moet, hebben ze, zo vertelt directeur & eigenaar Daan Kuik, als vanzelf het drukken van het plantenpaspoort in de schoenen geschoven gekregen.
Om dat dan weer te regelen, is Jarini uitgekomen bij De Koningh, sinds jaar en dag leverancier van printers in met name de voedingsmiddelenindustrie. Met de nieuwe wetgeving heeft dit bedrijf min of meer plotseling en toevallig een grote groep nieuwe klanten aangeboord. Vertegenwoordiger Edwin Hijgemann kwam voorheen wel vaker bij de phalaenopsis kwekers – aldaar drukt men matrix codes op de potten, zodat die door een camera gelezen kunnen worden – maar de laatste tijd loopt hij ook bij de plantenkwekers de deur plat.
Welnu, deze drie heren dus kwamen gisteren bij elkaar op de tuin van Westkaab om e.e.a. af te stemmen. Dat moet, niet omdat de machine zo ingewikkeld te bedienen is, maar je moet het toch maar even weten. Bovendien moet het ingepast worden in het productieproces, wat een baantje droogzwemmen dus niet overbodig maakt.
De printer zelf, de Linx 89PP (van plantenpaspoort), is speciaal voor het bedrukken van de potjes uitgerust met een snellere software, zodat het drukken geen vertragende factor hoeft te zijn. Het is een knap staaltje techniek. Een potje is rond, de diameter, de snelheid van de band, de afstand tussen de potten en de afstand tot de printkop zijn variabel, en toch komt het printje er, in 999 van 1000 gevallen, goed op te staan. Bovendien kan met lichtere inkt ook op zwarte potjes gedrukt worden, naar eigen zeggen een eigenschap die lang niet standaard is. Waar het kan haperen is bij overhangende grond of plantmateriaal, wat vooral lastig is als het op de bovenrand moet komen. Vaak willen kwekers dat, omdat er in een later stadium ook nog stickers op de pot geplakt worden, en die mogen niet over het paspoort. Daarnaast is het een kwestie van accurate bediening, want als het straks níet klopt, is (in dit geval) Jarini verantwoordelijk.
Wie gaat dat betalen?
De echte vraag is er uiteindelijk een van geld. Helemaal gratis is de printer niet, maar wie draait er voor op? Hoe kan een teler het doorrekenen? “In de plantprijs”, hoor je dan, ‘maar zo ken ik er nog wel een paar”, merkt Olaf op. “Bovendien zal blijken dat wij dadelijk weer het braafste jongetje van de klas zijn, want ik geloof niet dat die teler in Spanje of Italië ook nog maar gehoord heeft van dat hele plantenpaspoort.”
Jarini Dienstverlening
Daan Kuik
Nieuweweg 9D
2675 BC Honselersdijk
T: 0174 – 516668
E: [email protected]
www.jarinidienstverlening.nl
Van der Voort Potplanten B.V.
Zwethlaan 34
2675 LB Honselersdijk
T: 0174 - 627127
M: [email protected]
www.vandervoort.nl
Geograaf 8
6921 EW Duiven
T: 026-7410000
E: [email protected]
www.dekoningh.nl