Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder terugval criminaliteit door planten

Tijdens een studie van de Texas State University heeft men geprobeerd in kaart te brengen hoeveel mogelijkheden er zijn om een taakstraf te doen op een tuinbouwlocatie of om daar te voldoen aan de eisen van een voorwaardelijke vrijlating. Ook is er gekeken of dat soort werk duidelijke resultaten had op de terugvalpercentages bij voormalige gevangenen na hun vrijlating.

Megan Holmes en adviseur Tina Waliczek zijn in dit onderwerp gedoken en hebben onderzocht of deelname aan hulpprogramma’s in de tuinbouw nuttig is in het voorkomen of verminderen van opnieuw begane overtredingen. Hun bevindingen zijn beschreven in het artikel The Effect of Horticultural Community Service Programs on Recidivism, dat nu beschikbaar is in HortTechnology, een openlijk toegankelijk, wetenschappelijk tijdschrift dat wordt uitgegeven door de American Society for Horticultural Science.

Waliczek: “We raakten geïnteresseerd in dit onderwerp door wat we op onze eigen campus observeerden. Hier komen overtreders vaak een taakstraf uitvoeren. Sommigen van hen vertelden ons dat dit werk hen een nieuwe richting gaf en ze er trots op waren om in de tuin te werken. Ons onderzoek bevestigt een aantal van die eerste observaties.”

Volgens het onderzoek bedragen de kosten voor een gevangene in de Verenigde Staten gemiddeld $ 31.286 per jaar. In totaal spendeert de staat hiermee zo’n $ 75 miljard dollar aan gevangenen.

De Verenigde Staten hebben op het moment het grootste percentage gevangenen ter wereld. Gemiddeld verblijven er 166 op de 100.000 personen in de gevangenis, in de Verenigde Staten zijn dat er 750. En terugval is een voorspelbare factor in het justitiële systeem.

Recidivisme is het herhalen van crimineel gedrag wat leidt tot een nieuwe gevangenisstraf en is een van de grootste oorzaken van het grote percentage gevangenen in de Verenigde Staten. Onderzoekers hebben gedurende 5 jaar 404.638 gevangenen gevolgd in 30 staten. De resultaten laten zien dat 67,8% van de gevangenen die werden vrijgelaten binnen 3 jaar terugvielen en dat 76,6% terugviel binnen 5 jaar na de vrijlating. Een derde van deze overtreders werd binnen 6 maanden na vrijlating opnieuw gearresteerd.

Holmes voegde daaraan toe dat “verder onderzoek naar de rol van planten en de positieve invloed ervan op het leven van een persoon of het besluit om hun leven een positieve wending te geven aantoont dat onze samenleving als geheel en op de lange termijn enorm van planten kan profiteren.”

Eerdere studies hebben aangetoond dat bepaalde onderwijs- en rehabilitatieprogramma’s hebben bijgedragen aan verminderde criminaliteit. Daarom zijn er tuinbouwprogramma’s geïntroduceerd in gevangenissen in de Verenigde Staten. Veel gevangenen hebben deelgenomen aan tuinbouwactiviteiten zoals oogsten en het onderhouden van een eigen moestuin, waarmee ze ook bijdroegen aan de voedselvoorziening in het instituut. Dit is ook een manier om vaardigheden te ontwikkelen om geld te kunnen verdienen na vrijlating.

Waliczek stelt dat “deelname aan tuinbouwprogramma’s na (voorwaardelijke) vrijlating in combinatie met onderwijs een gevoel van richting kan geven en ex-gevangenen kan helpen met een succesvolle re-integratie in de samenleving.”

Holmes en Waliczek onderzochten verschillende programma’s die beschikbaar waren voor overtreders en kwamen erachter dat er 52 bedrijven zijn die programma’s aanbieden, waarvan er 25 tuinbouwprogramma’s aanbieden.

De resultaten en verzamelde informatie tonen aan dat tuinbouwactiviteiten een belangrijke rol kunnen spelen in het beïnvloeden van een succesvolle re-integratie in de maatschappij. De onderzoekers kwamen erachter dat de personen die deelnamen aan tuinbouwprogramma’s het laagste percentage terugval hadden in alle categorieën van vrijgelaten gevangenen. Holmes voegde daaraan toe dat dit zeer opmerkelijk is. Ook gaat ze door met deze studie door de positieve effecten van tuinbouw op het welzijn te onderzoeken, als ook de terugvalpercentages op grotere schaal van zowel jeugdige gevangenen als volwassenen.

Het volledige artikel is beschikbaar op de website van ASHS HortTechnology: https://journals.ashs.org/horttech/view/journals/horttech/29/4/article-p490.xml.

Publicatiedatum: