Tholen - Was eerder 70, 80 en zelfs 90 centimeter de standaard, inmiddels gaan kopers veel vaker voor steeltjes van 60 of 70, of zelfs 50 en 60 centimeter. Afgaand op verschillende Afrikaanse rozenkwekers, die we deze week spraken op de FlowersExpo in Moskou, blijkt dat het Russische adagium van groot-groter-grootst toch wel wat aan het verschuiven is.
Antonio Santos van Havatec, Natalia Novikova van Nova Agro en Andrej Reznik van Atena.
Toen in 2015 de roebel bijna in waarde halveerde, werd buitenlandse invoer een stuk duurder. De munt is sinds die tijd wispelturig geweest en is ook nooit meer in de buurt gekomen van het oude niveau. Interessant is dat juist deze ontwikkeling het Afrikaanse / Keniaanse product meer ingang in de markt verschaft heeft. Kwam vroeger het overgrote merendeel uit Zuid-Amerika, de laatste jaren is een directe invoer vanuit Kenia de concurrentie aangegaan. De Colombianen en Ecuadoranen hebben in veel gevallen het aantal stelen naar beneden moeten bijstellen. Nu, ruim vier jaar verder, lijkt een nieuw soort evenwicht te zijn gevonden, waarin de Afrikaanse aanwezigheid stevig gevestigd is en de Zuid-Amerikanen toch weer wat meer stelen weten af te zetten. Gezien het feit dat de gemiddelde Rus er niet tot nauwelijks op vooruit gegaan is de laatste jaren, mag dat opvallend heten.
De mannen van Decorum met een hostess van Grand Flowers Group
Overigens hebben ook de Nederlanders recentelijk geen slechte zaken gedaan. Agfelopen jaar hebben de Nederlandse kwekers 25% meer bloemen verkocht t.o.v. het jaar ervoor, zo wist de landbouwraad in Moskou Meeuwes Brouwer te vertellen bij de opening van de beurs. Of die cijfers precies kloppen is een tweede, maar sprekend met de op de beurs aanwezige Nederlandse kwekers en exporteurs bevestigt een stijgende lijn.
Carlos Sanchez en Carlos Nevada van Tessa Corp. Deze kweker meet nu ruim 100 hectare, de helft van de productie vindt aftrek op de Russisch markt.
Jaime Rodriguez en Helena Mate de Rodriguez van Jaroma Roses uit Colombia. Voor 2015 stuurde de kweker de helft van alle stelen naar Rusland, daarna viel dit terug tot 15%. Inmiddels is dit weer aangetrokken tot 25% en over twee jaar hoopt men weer op het pre-2015 niveau te zitten.
Naren en Ravi Patel van Subati Flowers. Deze Keniaanse rozenkweker is een van de allereerste kwekers die met zijn product naar Rusland ging.
Het team van Podosinki, een Russische rozenkwekerij van 9 hectare.
Jacob Schneider en collega's van Schneider youngplants, samen met het team van partner Paccada
Tamara Elstgeest (rechts) van Beekenkamp Plants samen met een Russische klant.