De nieuwe Plantgezondheidsverordening 2016/2031/EU treedt op 14 december 2019 volledig in werking. Op 12 september jl. vond in Straelen-Herongen een informatiebijeenkomst plaats over alle aspecten van het verplichte plantenpaspoort als onderdeel van deze nieuwe EU-Plantgezondheidsverordening. Veiling Rhein-Maas, Royal FloraHolland en Landgard hadden gezamenlijk met externe partners alle Duitse aanvoerders van potplanten van de drie verkooporganisaties voor deze bijeenkomst uitgenodigd. Er kwamen ca. 200 aanvoerders op de bijeenkomst af.
Plantenpaspoort
Na een kort welkom door Franz-Willi Honnen, directeur van Veiling Rhein-Maas, lichtte Gerhard Renker van de `Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen´ de nieuwe EU-regelgeving en -verplichtingen voor de aanvoerders toe. Hij toonde daarbij ook voorbeelden van het plantenpaspoort. Jos Koper van Koper Bolbloemen B.V. presenteerde als `best practice´ hoe hij de vernieuwingen rond het plantenpaspoort in zijn bedrijf heeft geïmplementeerd. Norbert Engler, voorzitter van de BGI (Verband des Deutschen Blumen- Groß- und Importhandels e.V.), informeerde vervolgens de aanwezige aanvoerders over de wensen vanuit het oogpunt van de vakhandel. Als laatste spreker informeerde Cees Hoekstra, directeur van Veiling Rhein-Maas, de aanwezigen over de wijze waarop Veiling Rhein-Maas, Royal FloraHolland én Landgard de regels rondom het plantenpaspoort zullen toepassen vanaf eind 2019.
Daarna was er tijd voor een podiumdiscussie waarin de vele vragen en suggesties van de aanwezige aanvoerders werden beantwoord en besproken. Naast de bovengenoemde sprekers waren Wim Habets en Mark Rooijendijk (Veiling Rhein-Maas), Dr. Jens Wittmann en Johannes Kronenberg (Landgard) alsook Henk Weijs en Frits Jonk (Royal FloraHolland) beschikbaar om vragen van de aanvoerders te beantwoorden.
Verdere informatie en registratie
De nieuwe verordening komt in de plaats van de huidige richtlijn 2000/29/EG. De nieuwe EU-regelgeving beschermt de EU beter tegen de introductie van schadelijke organismen en stelt lidstaten beter in staat maatregelen te nemen bij een eventuele uitbraak.
De voor alle aanvoerders van potplanten verplichte registratie voor de Plantgezondheidsverordening moet worden ingediend bij de bevoegde autoriteit. Aansluitend worden aanvraaggegevens gecontroleerd en krijgen aanvoerders een registratienummer toegewezen. Dit is dan onderdeel van het plantenpaspoort. Meer informatie over de registratie en de aanvraagprocedure is te vinden op de website van de Naktuinbouw.
bron: Veiling Rhein-Maas