Elektromagnetisme inzetten in de tuinbouw, het klinkt misschien als abracadabra, maar toch zijn er inmiddels genoeg telers die positieve ervaringen hebben en die willen delen. Onder andere Rochus van Tuijl van (Linflowers Chrysanten) en Kees Vahl, komkommerteler bij de Maatschap Gebroeders Vahl, deden dat op diverse tuinbouwseminars rondom het onderwerp 'Duurzame tuinbouwinnovaties wereldwijd' die van 24-26 september werden gehouden in Hoorn, Zwolle, Naaldwijk, Venlo en Zuilichem.
De seminars waren georganiseerd door Raymond Lescrauwaet van Aqua-4D met medewerking van 2Grow, Reflecoat, Delphy en enkele regionale partners. De seminars waren bedoeld om te verduidelijken wat er op wereldschaal gaande is in de tuinbouw maar ook wat er in detail met o.a. water en licht gedaan zou kunnen worden om gewassen/planten nog vitaler te laten zijn. En bovendien om te laten zien hoe gerichter sturen mogelijk is met hoogwaardige plantmonitoring.
Aantoonbare resultaten helpen
Raymond: "Er is van alles gaande en onder meer overheden in Zuid-Amerikaanse landen luiden nu de noodklok i.v.m. de klimaatverandering en zijn gestart met stimuleringsprogramma’s om o.a. de elektromagnetische waterbehandeling grootschalig toe te passen."
Ook in Nederland ziet Raymond beweging. "Ook in Nederland zijn wortelontwikkeling en nutriëntenopname belangrijke factoren en wordt gezocht naar verantwoorde oplossingen voor o.a. biofilm en wortelknobbel-aaltjes. Nu ook bij topbedrijven in de Nederlandse glastuinbouw aantoonbare resultaten zijn geboekt met zowel elektromagnetische waterbehandeling als online plantsensorsystemen en tevens de waterproblematiek steeds belangrijker wordt, blijkt de interesse toe te nemen om dit soort innovatieve technieken in de eigen kas toe te passen."
Proeven met kraanvakken
Bijvoorbeeld bij Rochus van Tuijl en Kees Vahl dus. "Wat de meer dan honderd bezoekers van de seminars wat leek te verbazen, is dat verlichtingstechniek, plantensensortechniek en watertechniek allemaal gebruikt maken van elektromagnetisme terwijl dit toch vaak als wat 'vaag' gezien wordt."
Bij rondvraag bleek dat meerdere toehoorders nieuwe inzichten hadden opgedaan en weer op scherp waren gezet over wat er allemaal mogelijk is, juist ook net even buiten de gebaande paden.
De sprekers daagden de aanwezige telers uit om een praktijkproef te doen in een behandeld en onbehandeld 'kraanvak' inzake moleculaire waterstructuurverbetering door EMV en lichtoptimalisatie door witte hittebestendige reflectorcoating. De verschillen worden dan met 2Grow plantsensoren zichtbaar gemaakt, volgens de organiserende toeleveranciers.
Hieronder de presentaties om te downloaden:
Javier Meyer (Aqua4D - Zwitserland): http://www.lescrauwaet.com/pdf/Aqua4D_presentation_Lescrauwaet_seminars_september_2019.pdf
Olivier Begerem (2Grow): http://www.lescrauwaet.com/pdf/2Grow_presentatie_Lescrauwaet_seminars_september_2019.pdf
Theo Roelofs (Delphy): http://www.lescrauwaet.com/pdf/Delphy_presentatie_Lescrauwaet_seminars_waterbehandeling_%20in_de_NL_praktijk_september_2019.pdf
Raymond Lescrauwaet (Lescrauwaet / Aqua4D / Reflecoat): http://www.lescrauwaet.com/pdf/Lescrauwaet_presentatie_seminars_Duurzame_Tuinbouw_Innovaties_NL_20190923.pdf