Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een rondje tuinen bij een handjevol Colombiaanse kwekers

Tholen - Colombia staat bekend om zijn diversiteit aan bloemen en onlangs nog stonden de ogen van de wereldwijde sierteelt er tijdens Proflora in Bogota uitgebreid op gericht. Maar wat is het verhaal achter deze bloemen? We kregen de kans om een ​​veredelaar (BallSB ) en een handjevol kwekerijen te (Casablanca, Inverpalmas, Flores de Serrezuela, en Colombia Verde en Rumhora) te bezoeken. 

BallSB
De grote diversiteit aan bloemen in Colombia wordt mede mogelijk gemaakt door de veredelaars. BallSB bijvoorbeeld. In hun R&D-faciliteiten staat een grote verscheidenheid aan bloemen, met een nadruk op boeketvullers, gepresenteerd. Ze kweken limonium en gipskruid, zijn de distributeur van PanAmerican Seed, maar testen en distribueren ook variëteiten van andere kwekers. In totaal hebben ze 300 soorten in hun assortiment.


Carmen Lucia Marquez van BallSB voor de Delphiniums

Al deze variëteiten staan op in bedden in de demo-kas, die met grote regelmaat door allerlei mensen uit de sector wordt bezocht.


Een van de 6 kassen in de R&D faciliteit van BallSB

Casablanca
Dan Casablanca, onderdeel van Grupo Chia, een van de allergrootste kwekersgroepen in de wereld. Op 22 ha telen ze 10 verschillende zomerbloemen. Het belangrijkste product is de chrysant.


Katarina Torres, directeur productie van Casablanca

Een nieuw product dat ze binnenkort zullen introduceren is de mini- gerbera. Tien jaar geleden had de kweker dit ook al in zijn assortiment, maar toen werd het, bij gebrek aan vraag, afgestoten. Inmiddels is dat wel anders, en vandaar dat het gewas nu wordt geherintroduceerd.


De kas waar de gerbera's groeien

Inverpalmas
Inverpalmas teelt rozen, anjers en trosanjers op twee locaties (een locatie van 30 ha en een van 10 ha). Ze maken ook al een aantal jaren boeketten op aanvraag, maar in de afgelopen jaren zijn ze het meer gaan promoten.


Jose Enrique Gutierrez, Sales & Marketing Services van Inverpalmas met de roos Lemonade

Volgens Gutierrez is het maken van boeketten een van hun sterke punten. Ze gebruiken hun eigen bloemen en kopen, indien nodig, vullers en groen blad van andere kwekerijen.


Boeketten worden gemaakt op de kwekerij van Inverpalmas

Flores de Serrezuela
Asocolflores, de Colombiaanse vereniging van bloemenexporteurs, organiseerde voorafgaand aan de Proflora tevens een rondleiding voor de pers om kennis te maken met drie verschillende telers. De eerste was Flores de Serrezuela. Dit familiebedrijf wordt nu geleid door Ricardo Samper Camacho (tweede generatie) en teelt anjers, trosanjers en rozen.


Ricardo Samper Camacho geeft een rondleiding​

Naast meer interessante aspecten van het bedrijf, is leuk om te zien hoe het transport van bloemen van de kassen naar de plaats waar ze zullen worden verwerkt geregeld is. Automatisering is in de maak, maar voorlopig krijgen ze nog de vriendelijke hulp van een aantal paarden!

Greens
De rondleiding ging ook langs twee kleinere (hoewel niet kleine) plantenkwekers, Colombia Verde en Rumhora. Hoewel beide zeker hun eigen identiteit en productassortiment hebben, hebben ze een aantal belangrijke overeenkomsten. Beide richten hun teelt op greens, boeketvullers, en dat is een relatieve nichemarkt. Ook zijn de teelten heel anders dan bijvoorbeeld die van anjers of zelfs rozen.


Colombia Verde

Ten tweede - en dit hoopte Asocolflores met name te illustreren door specifiek deze drie bedrijven te selecteren - illustreren deze twee bedrijven in het bijzonder wat de sector kan betekenen voor werkgelegenheid en sociale zekerheid. Voor € 275 in maand zullen we het in Nederland niet rondbreien, maar hier zijn velen er dankbaar voor. Met name vrouwen, die het grotere deel van de workforce vormen, en die nu kans zien een stabielere thuissituatie op te bouwen, hun kinderen naar school te sturen, en meer sociale zekerheden in te bouwen. Over het algemeen zijn alle werknemers full-time in dienst, bouwen ze een pensioentje op, zijn vervoer en lunch gratis & geregeld, enz.


Carlos Castro, eigenaar van Rumhora, praat gepassioneerd over zijn producten en kwekerij

Uiteraard is over de verschillende bedrijven veel meer te vertellen, stay tuned voor meer!

Publicatiedatum: