Het uitgangspunt van het plantenpaspoort is de traceerbaarheid van het product. Dit wordt volgens Gerard van Langen, directeur eigenaar van Amigoplant, dat aan de alarmbel trekt, ook bereikt door alle telers verplicht een kwekersnummer op de pot aan te laten aanbrengen. "Op deze manier laten we de producent van potten het kwekersnummer, zonder geslachtsaanduiding, aanbrengen en zijn alle problemen opgelost en is de plant traceerbaar", schrijft hij in een brandbrief naar Glastuinbouw Nederland en landbouwminister Schouten. Hij pleit ook voor langdurige, meerjarige teelten voor een overgangstermijn van 1 jaar.
Van Langen schrijft de brandbrief om de problematiek rond het plantenpaspoort op zijn bedrijf te schetsen, mede in de veronderstelling dat hij niet de enige is die er mee kampt.
Veel soorten
Bij Amigo Plant worden vetplanten oftewel succulenten geteeld. "Om als succulentenkweker een succesvol bedrijf te hebben, moet je veel verschillende soorten vetplanten in diverse potmaten telen. Heb je zoals de meeste andere kwekers van planten in Nederland een monocultuur, 1 soort planten in 1 potmaat, dan ben je als succulentenkweker niet interessant voor je klanten en zal het snel einde bedrijf zijn", schrijft Van Langen.
Begin december moeten alle planten voorzien zijn van een plantenpaspoort. Dit is een verplicht identiteitsbewijs voor elke plant als onderdeel van de nieuwe EU-Plantgezondheidsverordening. Zo moet de afkomst van elke plant traceerbaar worden. Ook moet er aangeduid worden om welke plantengeslacht het gaat.
"Ik begrijp goed dat product traceerbaarheid in deze tijd noodzakelijk is. Wat ik niet begrijp is dat we dit moeten gaan doen op een manier welke voor ons onmogelijk is”, verwoordt Van Langen. Amigo Plant teelt immers in 8 verschillende potmaten circa 70 soorten vetplanten uit 10 verschillende geslachten. Deze worden op 10 verschillende locaties door 18 plantmachines opgepot.
Totale waanzin en onmogelijk
Al zouden alle potten bij Amigo Plant van te voren worden bedrukt met het juiste plantpaspoort op de pot, dan zouden er per locatie tot circa 80 verschillende pallets met potten nodig zijn, rekent Van Langen uit. "Ook wordt er bij het oppotten dagelijks geschakeld tussen de geslachten waarbij dan elke keer de potten van de machine verwisseld moeten worden. Dit is dus totale waanzin en onmogelijk uit te voeren."
Ook is er de mogelijkheid om het plantpaspoort tijdens het oppotten op de pot te drukken. Dit kan als de potten op een lopende band gezet worden. "Echter heeft Amigo Plant ook meerdere plantmachines waarbij de potten met 15 stuks tegelijk in 3 rijen robotmatig in een tray geplaatst worden en waarbij het dus onmogelijk is om een plantpaspoort op de pot aan te brengen. Wordt er bij het oppotten van geslacht gewisseld dan moet ook de instelling van de ’printer’ veranderd worden. En bovendien zou 18 machines aanpassen erg duur zijn."
Andere mogelijkheden
Dan is er ook de mogelijk om het plantpaspoort aan te brengen bij het afleveren, vervolgt Van Langen. "Elke week levert Amigo Plant circa 450.000 planten af. De minimale kostprijs om een pot te voorzien van een sticker is 5 eurocent. Op deze manier plantpaspoorten aan brengen kost dus zeker €22.500 per week. Minimaal 31 personen zouden dus elke week extra nodig zijn. Het is steeds moeilijker om goed personeel te krijgen en volgend jaar wordt arbeid weer fors duurder. Deze manier staat dus ook los van de werkelijkheid.
Dan is er nog de mogelijkheid om de planten bij het afleveren te voorzien van een plantenpaspoort door een laser. Maar hoe organiseer je dit met 10 locaties. Op deze manier zullen er zeer veel extra transportbewegingen komen, omdat dan 100% van de planten centraal verwerkt moeten gaan worden. Ook dan zal het een forse verhoging van arbeidskosten met zich meebrengen en zal het technisch gezien moeilijk blijven door de veelheid van mogelijkheden door de verschillende plantgeslachten en het afleveren van diverse mixen."
Tegendraadse verplichtingen
"Het is vreemd dat in deze tijd met uitgebreide discussies over plastic, fijnstof, stikstof, overbelasting van de wegen en tekort aan arbeidskrachten wij worden verplicht om al deze uitstoten, overlast en tekorten te verhogen”, besluit Van Langen.
Voor meer informatie:
Amigo Plant
www.amigoplant.nl
Gerard van Langen
[email protected]