Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Premier Johnson verliest cruciale stemming in parlement

Brexit deadline van 31 oktober lijkt ineens onmogelijk

Het leek even goed nieuws voor Boris Johnson: gisteravond stemde een meerderheid van het Britse parlement in met de Brexit-deal van de premier. Hij kon echter maar een paar minuten van deze zege genieten. Na deze stemming keerde een nipte meerderheid van het parlement (322 tegenover 308 stemmen) zich weer tegen het snelle tijdschema van de wetgeving. Volgens de oppositie waren een paar dagen veel te kort voor de ratificatie van de wet, terwijl deze van groot belang is. Gevolg? Het proces is weer stil komen te liggen. Dat premier Johnson de deadline van 31 oktober zal halen, lijkt hiermee praktisch onmogelijk. Een flinke tegenslag voor hem, aangezien hij vanaf het begin van zijn premierschap heeft beloofd deze deadline te halen. 

Liever uitstel dan no-deal Brexit
De bal ligt nu weer bij Brussel. Johnson moest afgelopen weekend al aan de Europese Unie om uitstel vragen tot 31 januari. De EU-landen gaan hier nu mee aan de slag en zullen dit uitstel naar verwachting goedkeuren: liever uitstel dan een no-deal op 31 oktober is hun redenatie. De Telegraaf laat weten dat volgens de Britse krant The Sunday Times de Europese Unie bereid is om Groot-Brittannië drie volle maanden ’Brexit-uitstel’ te geven. De nieuwe deadline zou dan in februari 2020 liggen.   

Na de goedkeuring (hopelijk) van de EU-landen, kan het proces binnen Verenigd Koninkrijk weer verder. Het parlement kan dan verschillende kanten op: mocht het uitstel kort zijn, dan kan de premier opnieuw proberen om de Brexit-deal door het parlement te krijgen. Mocht het gaan om een uitstel van meerdere maanden, dan wil Boris nieuwe verkiezingen. Niet dat die er dan per se komen: hij heeft hiervoor een tweederdemeerderheid in het parlement nodig.

Bronnen: NOS, AD, De Telegraaf