Op 29 oktober is de update van de Bestrijdingsmiddelenatlas met de meetgegevens van 2018 gepubliceerd. In de bestrijdingsmiddelenatlas is te zien welke werkzame stoffen en metabolieten van gewasbeschermingsmiddelen en biociden voorkomen in het Nederlandse oppervlaktewater, gebaseerd op meetgegevens van de waterbeheerders. De atlas biedt onder meer informatie over normoverschrijdingen, langjarige trends in concentraties en de koppeling met landgebruik.
In de risicobeoordeling betrekt het Ctgb altijd de op dat moment meest recente meetgegevens in het oppervlaktewater om vast te stellen of er overschrijdingen zijn van de toelatingsnorm.
Het percentage normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater is in 2018 verder gedaald. De gemiddelde afname ten opzichte van referentiejaar 2013 was bijna twee keer zo groot als in 2017. Dat blijkt uit analyse van de meetgegevens van het PBL.
Joris Baecke, portefeuillehouder Gezonde Planten bij LTO Nederland: “Dit bewijst dat de inspanningen van telers om emissie terug te dringen hun vruchten afwerpen. De cijfers van 2017 lieten al een flinke vooruitgang zien; de resultaten van 2018 bevestigen dit beeld.”
De overheid heeft als doel gesteld dat het percentage normoverschrijdingen in 2018 met 50% zou zijn afgenomen ten opzichte van 2013. De feitelijke metingen voor 2018 liggen binnen dat doel. Voor de evaluatie ervan wordt echter uitgegaan van een driejarig voortschrijdend gemiddelde. Voorgaande jaren wegen dus relatief zwaar mee.
Het voortschrijdend gemiddelde daalt daardoor minder snel dan de jaarlijks gemeten normoverschrijdingen. Het gemiddeld percentage overschrijdingen van de norm voor chronische blootstelling was in 2018 met 30% gedaald, ten opzichte van 15% in 2017. Voor de norm voor acute blootstelling betrof de daling in 2018 50%, ten opzichte van 30% In 2017.
Bron: LTO Nederland, PBL, Ctgb