Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft de effecten van het klimaat- en energiebeleid van dit kabinet doorgerekend. Daaruit blijkt dat de klimaattafels hun opdracht hebben voltooid. Met de maatregelen uit het Klimaatakkoord kan Nederland de opgave om de CO2-uitstoot met 48,7 Megaton te verminderen, waarmaken. Dat schrijft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in een brief waarmee hij de eerste Klimaat- en Energieverkenning (KEV) 2019 aanbiedt aan de Tweede Kamer. Hij constateert tegelijkertijd dat er nog werk te verzetten is om alle klimaatdoelen te halen.
Bekijk hier de KEV, opgesteld door het PBL.
Sinds de start van de gesprekken over het Klimaatakkoord is de prognose van de CO2-uitstoot in 2030 namelijk toegenomen, zo blijkt uit de KEV. Dat komt door verschillende factoren, waaronder een bijstelling in CBS-cijfers en de economische groei. In de glastuinbouw wijst men in het rapport op marktomstandigheden die telers noodzaken extra gebruik te maken van WKK's. Naar verluidt zou de glastuinbouwemissie in 2020 6,9 CO2-equivalenten bedragen, terwijl het 2020-doel in het Convenant Glastuinbouw 2013-2020 4,6 megaton bedroeg.
Bij de huidige prognoses zal Nederland extra CO2-uitstoot moeten verminderen om het doel van 49% reductie in 2030 te realiseren.
Klimaatdoelen 2020
Uit de KEV 2019 blijkt verder dat de opdracht van 25% minder CO2-uitstoot in 2020 aanzienlijk dichterbij is gekomen. Afgelopen januari lag er nog een opgave 9 Megaton CO2-reductie. Het kabinet concludeert aan de hand van de KEV 2019 dat het gat is teruggebracht tot 2 Megaton.
Het kabinet ziet daarnaast een flinke versnelling in de productie van hernieuwbare energie. De verwachting is dat het aandeel hernieuwbare energie tussen 2017 en 2020 met 70% toeneemt. Met deze versnelling zal Nederland zijn klimaatdoel voor 2023 halen, maar het doel voor 2020 niet.
Extra maatregelen
Minister Wiebes kondigt daarom extra maatregelen aan om de klimaatdoelen te realiseren. Het kabinet zet daarbij in op maatregelen die particulieren en bedrijven verleiden om klimaatmaatregelen te nemen. Zo stelt het kabinet een subsidieronde beschikbaar voor projecten in hernieuwbare energie via de zogeheten SDE+.
Ook komt er nog dit jaar 60 miljoen euro extra subsidie voor de aanschaf van bijvoorbeeld warmtepompen en zonneboilers. Verder wil het kabinet de plaatsing van zonnepanelen op gebouwen van de overheid, scholen en bij particulieren versnellen.
Energieschermen, OCAP en uit ETS
Specifiek voor de glastuinbouw richt het Kabinet zich op SDE+ voor extra energieschermen en uitbreiding van OCAP van 0,1 naar 0,2 Mton voor groeibevordering in de glastuinbouw. Ook wordt gekeken naar het uit het ETS-emissiesysteem halen van alle glastuinbouwbedrijven, zoals gemeld in het Klimaatakkoord. In plaats daarvan zouden glastuinbouwbedrijven in een eigen 'sectorsysteem' worden geplaatst.
Elektra en uitrol LED
De elektriciteitsvraag uit de glastuinbouw blijft toenemen, stelt men verder in het rapport. Daarbij wordt wel gewezen op het nog enigszins uitblijven van de daadwerkelijke doorbraak van LED-verlichting. Pas in 2025 wordt daarvan écht een grote groei verwacht, omdat dan duidelijkheid is over de effecten en juiste toepassing.
Aanvullend hierop blijft het kabinet actief zoeken naar maatregelen om de doelen voor 2020 te realiseren.