In Dinteloord realiseert Florensis een nieuwbouwproject met een kassencomplex, een bedrijfshal en kantoorruimte. Nijssen realiseerde een aantal koel- en klimaatcellen in de bedrijfshal en een centrale koelinstallatie om de cellen en de bedrijfshal te conditioneren.
In de nieuwe bedrijfshal van 5900 m2 worden in drie straten in totaal achttien steksteekrobots opgesteld. De gevulde trays worden voor verdere conditionering in de gekoelde ruimtes geplaatst bij een temperatuur rond de 16°C en 95% luchtvochtigheid.
Zowel de nieuwe kasruimte als de bedrijfshal in Dinteloord bevatten de laatste technische innovaties op het gebied van klimaat, teelttechniek en energiebesparing. Zo geeft Florensis invulling aan de eigen duurzaamheidsdoelstellingen.
Koelinstallatie op maat ontworpen
Om maximaal gebruik te maken van beschikbare warmte en koude en een optimale energie-efficiëntie te bereiken, is voor de koelinstallatie niet gekozen voor een standaard chiller. Nijssen heeft in overleg met Florensis en adviesbureau AAB NL een centrale koelinstallatie ontworpen die warm en koud water levert voor koeling en verwarming. Hieraan gekoppeld is een tweede koelinstallatie met koudemiddelen water/glycol. Deze koelt verder door, om de koelcellen te conditioneren en levert ook koude aan de centrale koelinstallatie.
Hoog rendement in deellast
Het gebeurt slechts zelden dat de installatie op volle capaciteit moet draaien. Daarom is de koelinstallatie zo ontworpen dat ook in deellastsituaties een hoog energetisch rendement behaald kan worden. De installatie is tevens voorzien van warmteterugwinning, zodat ook de restwarmte vanuit de koelinstallatie kan worden benut.
Optimaal inspelen op wisselende warmte- en koudevraag
De koel- en warmtevraag voor de diverse delen in de nieuwbouw wisselt sterk door de seizoenen heen. Wanneer in de winter weinig koudevraag is vanuit de koelcellen, produceert de koelinstallatie ook weinig restwarmte. Daarom is de restwarmte van de installatie gekoppeld aan de wkk-installatie die de kas op temperatuur houdt. Zo kan ook gebruik worden gemaakt van warmte uit het kassencomplex om de bedrijfshallen te verwarmen. Andersom is overtollige warmte uit de koelinstallatie beschikbaar voor de kasverwarming. Via het leidingnet van Nijssen wordt tevens warmte afgegeven aan derden voor de verwarming van kantoorruimtes.
“De koppeling van de diverse systemen in het hele complex was een uitdaging in dit project”, vertelt Jordi Mol, technical engineer bij Nijssen. “Dat vereist tijdens de realisatie een voortdurende zeer nauwkeurige afstemming met alle betrokken partijen.”
Uitgebreide regeling geeft maximale controle
De regeling van de bedrijfshal en klimaatcellen wordt verzorgd door het eigen Nijssen Control System. Via de gebruiksvriendelijke en intuïtieve visualisering worden de condities in de koelcellen ingesteld, gemonitord en gelogd. Temperatuur en luchtvochtigheid van elke ruimte kunnen ook ter plekke worden afgelezen.
Ook de centrale koelinstallatie is in de regeling opgenomen. Dat betekent dat alle instellingen van regelkleppen, condensor en compressoren in de regeling zichtbaar zijn. Ook worden alle parameters, zoals diverse drukken en temperaturen, in het koelcircuit realtime gemonitord. Dat maakt het makkelijker om diagnoses te stellen en om het rendement en de werking van de koelinstallatie op afstand te optimaliseren.
Meer informatie:
Nijssen BV
Bio Science Park
Einsteinweg 3
2333 CC Leiden
071 – 521 62 14
[email protected]
www.nijssen.com