Kun je een pot biologisch afbreekbaar noemen als die alleen onder zeer specifieke omstandigheden composteert, zoals in een industriële composteerinstallatie? Nee, zegt een Deense rechter. Zij verbieden het Deense PlantPaper om een van hun PLA-producten als volledig biologisch afbreekbaar te verkopen, aangezien deze alleen in een industriële composteerinstallatie kunnen worden afgebroken.
Proces
Het vonnis vorige maand uitgesproken. De rechtszaak werd gestart door een concurrent van PlantPaper / Sungrow, die beweerde dat het bedrijf zijn klanten onjuist informeerde. Voor het product PlantPaper U1 werd geadverteerd als een product dat niets anders dan lucht en water achterlaat en geen zichtbare microplastics in de bodem achterlaat. Zij voegden er echter niet aan toe dat dit alleen het geval was wanneer het in een industriële composteerinstallatie werd geplaatst.
PLA
Nu het gebruik van kunststof onder druk staat, wordt er voortdurend gezocht naar alternatieve materialen. Omdat duurzaamheid een hot item is in de sector, zijn er verwarringen geweest tussen de termen biobased en biologisch afbreekbaar / composteerbaar.
Ook in dit geval werden ook de woorden biologisch afbreekbaar en composteerbaar gebruikt om een PLA-product te promoten: Ingeo. Maar PLA, kort voor Polylactic Acid, betekent dat een product wordt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen zoals maïszetmeel of suikerriet. Dit betekent niet dat een product onder alle omstandigheden biologisch afbreekbaar is. In dit geval composteert het product alleen in een recyclinginstallatie. Als het niet wordt gerecycled in deze installatie, blijven de materialen in de bodem achter.
"Als Sungrow alleen maar zei dat het materiaal industriële compostering vereiste, konden klanten zelf beslissen of ze het product al dan niet kochten. Nu denken ze dat het biologisch afbreekbaar en composteerbaar is, maar als het in de grond wordt geplaatst is dat niet het geval. Het zal de grond verontreinigen totdat het wordt verwijderd en in een industriële composteerinstallatie wordt geplaatst", verklaarde de aanklager in deze rechtszaak. "Dit is informatie die een koper moet weten."
Klanten informeren
De rechter is het eens met deze visie en zegt dat het product niet als volgt op de markt mag worden gebracht:
- 100% biologisch afbreekbaar
- volledig biologisch afbreekbaar
- 100% composteerbaar
- laat alleen lucht en water achter
- laat geen onzichtbare microplastic in de bodem achter
- laat niets achter
Het mag alleen zo worden gepromoot wanneer ook wordt gesteld dat dit alleen het geval is wanneer het in een industriële composteerinstallatie wordt geplaatst.
Biobased fiber
Volgens Carsten Storgaard, CEO van PlantPaper, is het vonnis niet tegen het product, maar over de manier waarop het op de markt wordt gebracht. Hij zegt dat het probleem meer te maken heeft met dit soort materiaal, de PLA, wat niet in een standaard hedendaags 'hokje' past. "Ons product Plantpaper U1 is gemaakt van een nieuw en innovatief materiaal genaamd Ingeo. Ingeo zijn veel dingen. Maar kort gezegd is het een 100% biobased vezel die voor verschillende toepassingen kan worden 'ontworpen'."
Hij is van mening dat de uitkomst van de rechtszaak is gebaseerd op het ontbreken van relevante certificeringen voor dit soort producten op de markt. "We zien dit resultaat eigenlijk als een tijdelijke tegenslag voor de hele sector en niet alleen voor de manier waarop wij onze producten naar onze klanten communiceren."