Tholen - In het Belgische Koningshooikt heeft tropische plantenkweker Fikona begin dit jaar een twee hectare tellende, fonkelnieuwe hightech kas in gebruik genomen. Je ziet er praktisch geen mens. Grote platte karren met daarop honderden planten komen volautomatisch binnen rijden. Aan het kasdek bevestigde robots pakken de potjes op en zetten ze tot wel 175 meter verderop netjes op de vloer. En enkele weken later – de robot is in de tussentijd tientallen keren overgevlogen om de planten van water te voorzien – raapt hij ze weer op, zet ze terug op de kar en rijdt ze weer de kas uit.
Yorick en Quirine
Het doet denken aan een moderne kwekerij met orchideeën of potroosjes. Ook daar reilt en zeilt alles als vanzelf, maar met dit verschil dat daar alles op tafels staat. Uniek aan dit systeem is dat de benodigde robotica en sensortechnologie niet enkel in aluminium vierhoeken, maar daarentegen in rollende karren en ronde potjes moet denken. Dat maakt de opstelling technisch gezien complex. Bovendien zoeven de karren niet over een lopende band, maar laden, rijden, wachten, draaien, stoppen en parkeren volautomatisch.
Vanuit de drone (foto gemaakt door Fikona). Het nieuwe gedeelte ziet u links achter.
Fikona is in 1992 gestart door Koen Peeters en Nancy Peers. Zij bouwden de bestaande kas en begonnen tevens met wat nog altijd de twee voornaamste teelten zijn, de Ficus en de Chamaedorea. Met name het ficusassortiment is over de jaren flink veranderd. Er zijn heel wat nieuwe bladsoorten en stamvormen bij gekomen. Verder zijn de Areca (goudpalm), de Musa (Bananenplant) en de Nolina (Olifantspoot) toegevoegd aan het assortiment. Buiten heeft men nog velden met buxus, dat enkel in de retail verkocht wordt.
Misschien wel de grootste veranderingen in de bijna dertig jaar dat het bedrijf bestaat zijn zich echter nu aan het voltrekken. Momenteel zijn Yorick en Quirine, zoon en dochter, toegetreden tot de zaak. Hierdoor is Fikona klaar voor de toekomst, wat zich heeft vertaald in de nieuwbouw. Dit is geen malse investering, zo vertellen de jonge ondernemers, en vereist een perspectief voor verder dan morgen.
Kijkje in de oude kas
De kas is o.a. voorzien van drie schermdoeken, diffuus glas en een erfgoed vloer, waarmee alle water kan worden opgevangen en hergebruikt. Dat geldt ook voor het regenwater dat op het kasdek valt, en dat om die reden iets afloopt; een gegeven dat gezien de hele robotica dat aan de staanders bevestigd is voor de kassenbouwer de nodige voeten in de aarde had. De kappen, die in theorie in de toekomst nog een meter of 80 dieper kunnen worden, lopen vol met planten die, dankzij een Javo-TTA machinecombinatie, in hoog tempo uit de schuur komen rollen.
Wat de kas níet heeft, zijn lampen. “De planten komen uit de tropen, waar het gemiddeld 30 graden is en de zon volop schijnt”, weet Yorick. “De plant moet kortom acclimatiseren en als hij bij jou thuis komt moet hij niet omvallen. Bij de consument thuis is het geen 30 graden en hangen er ook geen lampen. Je moet ze daarom niet opjagen, de tijd geven om te wennen, en zodoende krijg je een sterkere plant. Hierdoor garandeert Fikona echte ‘Belgium quality’.”
Klik hier voor bewegend beeld
Sinds begin dit jaar is men operationeel en de nodige kinderziektes zijn er wel uit. De nieuwbouw combineert naar eigen zeggen mooi met de al wat oudere kas, waar nog veel handmatig moet gebeuren. Voor wat betreft de grotere, bewerkelijkere planten en de kleinere partijen is dat echter prima, en op die manier sluiten oudbouw en nieuwbouw mooi op elkaar aan. “Het geeft ons de flexibiliteit die we nodig hebben”, besluit Quirine. “De grootste uitdaging is nu het verder perfectioneren van alle processen zodat onze klanten een optimale dienstverlening en kwaliteit kunnen ervaren.”
Voor meer informatie:
Fikona
Tallaart 58
2500 Koningshooikt
België
E: [email protected]
www.fikona.be