Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Minifabriekjes aan het werk"

Wormencompost: van organisch afval naar biostimulant

Tholen - Miljoenen rode wormen kruipen door de lange steriele bakken in de compostfabriek van Vermis Organik in Izmir. Deze wonderbaarlijke wormen composteren plantaardig afval. 'Mini-fabriekjes' noemt Benelux sales manager Saban Bozalie de rode Californische wormen, genaamd Eisenia Fetidaze. "Ze leven op het oppervlak van de grond en zijn in staat zijn om zich snel te voeden en met hun ontlasting kunnen telers hun gewassen bemesten." 

Complex proces
De compostfabriek heeft een oppervlakte van 4.000 m2 en is nu, na vele jaren van voorbereiding, vijf jaar in bedrijf. Hier wordt wormenmest onder de naam Vermicompost geproduceerd. Dit is niet nieuw, weet Saban. Er waren in het verleden enkele proeven met wormenmest, zegt hij, maar de focus lag nog niet op biologische productie. Bovendien is het maken van wormenmest een zeer complex proces dat 130 tot 150 dagen kan duren. "Je kunt zo'n natuurlijk proces niet versnellen. Dus werd er al gauw overgeschakeld op alternatieven."

De grondstof, organisch afval van biologische telers in de buurt van Izmir, komt aan bij de fabriek.

Van organisch afval naar pure mest
De grondstof van de meststof is 100 procent organisch afval. Voordat de wormen hiermee aan het werk gaan, ondergaat het GFT-afval eerst een fermentatieproces.


Vervolgens worden de wormen gevoed met dit gefermenteerde biologische voedsel. Ze komen naar de oppervlakte om gevoerd te worden en laten pure mest achter. Het is een continue proces. De wormen worden steeds aan een nieuwe bak toegevoegd.

Na een tijdje wordt de meststof van de bodem van de bakken afgenomen.

De meststof wordt na het drogen verpakt en opgeslagen. Overigens wordt de kwaliteit in het lab voortdurend gecheckt.

Biostimulant
Vermis is in het bezit van een productcertificaat voor biologische landbouw, uitgegeven door Italië. De Vermicompost wordt geëxporteerd naar meer dan 12 landen zoals Israël, Canada, Japan, Gambia en Ivoorkust. Daar wordt het product gebruikt in de fruitteelt, bloementeelt en groententeelt. Het product wordt in vaste vorm en in vloeibare vorm geproduceerd. Hierdoor kan het zowel in de vollegrondsteelt als in kassen en in kweeksystemen zoals NFT worden gebruikt.

Met nanotechnologie wordt er uit de vaste meststof vloeibare meststof verkregen.

“Vermicompost kan worden gebruikt door goed te mengen met conventionele meststoffen. Het is een biostimulant waardoor de voedingsstoffen sneller door de plant worden opgenomen. Het beschadigt het gewas niet, zelfs niet als het in een hoge dosis wordt aangebracht. Dit maakt het ook geschikt voor korte teelt gewassen", zegt Saban, die werd aangesteld als salesmanager voor de Benelux.

Deze teler gebruikt Vermicompost in zijn kas.

Biologische teelt in de lift
Vermis is van mening dat de biologische landbouw in de lift zit en in de toekomst zal worden voortgezet. "Teelttechnieken zullen blijven evolueren en er wordt meer aandacht besteed aan de grondstoffen." Saban is ervan overtuigd dat ook in Nederland telers baat kunnen hebben bij deze biostimulant. Daarom zoekt het bedrijf momenteel partners om het product in Nederland te lanceren.

Voor meer informatie:
Vermis
www.vermis.com.tr/en/

Saban Bozali
[email protected]