Hällnäs Handelsträdgård ligt in het noorden van Zweden, tussen Lycksele en Umeå, en de kassen, waarin jaarrond geteeld wordt, beslaan niet minder dan 50.000 vierkante meter. De vader van Björn Isacsson begon hier in 1953 met bloementeelt. Björn is praktisch opgegroeid in de kassen en heeft zijn tuinbouwstudie afgerond aan de Zweedse Landbouwuniversiteit.
Bij Hällnäs is het snel tijd om de violen voor het voorjaar te telen, want de bloementeelt is nog steeds zeer belangrijk. Maar in 2000 begon Isacsson daarnaast ook met het telen van sla en verse kruiden: van traditionele dille tot het populaire basilicum.
Voor de ontwikkeling en kwaliteit van de planten is licht net zo belangrijk als water en voeding. Isacsson: “We hebben nu ledverlichting, wat dubbel zoveel licht geeft, terwijl het elektriciteitsverbruik met 40-60 procent is gedaald.
Nu experimenteren we met het kiezen van verschillende spectra in het licht om het optimale spectrum voor iedere plant te vinden. De kruiden kunnen meer smaak krijgen als je de golflengtes van het licht kunt aanpassen, zodat het verschillend is voor bijvoorbeeld tijm en basilicum.”
Teeltklimaat
Maar hoe goed voor het klimaat is glastuinbouw in Noord-Zweden eigenlijk? Isacsson: “De meeste glastuinbouw in Zweden is overgestapt op biobrandstof of warmtepompen. Wij hebben geïnvesteerd in een enorme palletkachel die onze teelt ondersteunt en ook de ledverlichting die ik eerder noemde is een grote stap in de goede richting.”
In Zweden zijn er vier grote bedrijven die kruiden en sla telen: Hällnäs, Orto Novo, Spisa en Svegro. Ze werken samen aan duurzaamheidsvraagstukken, zoals efficiëntere technologie voor energie- en watergebruik en het minimaliseren van lange transporten.
Alle bedrijven voldoen aan de KRAV-certificering en telen zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Ook recyclet iedereen het water. In vergelijking met bijvoorbeeld de buitenteelt in Spanje, betekent dat een waterbesparing tot 95 procent.
Door de recirculatie van het irrigatiewater komen eventuele overtollige voedingstoffen niet vrij in de grond en het water, maar worden allemaal gebruikt. Bij Hällnäs Handelsträdgård hebben ze ook zoveel mogelijk plastic verpakkingen vervangen voor karton. Ook telen ze in potten van turf, papier of gerecycled plastic in plaats van in plastic potten.
Biologische teelt
Isacsson: “Ik ging in 2007 over op biologische teelt en ik heb er nooit spijt van gehad. Wij als kruiden- en slatelers zijn heel trots dat we alle Zweden kunnen voorzien. Samen leveren we 100 procent aan alle supermarkten in Zweden: we hoeven dus geen verse kruiden te importeren.
Het is ook belangrijk om slimme oplossingen te vinden rondom leveringen. We werken samen met Norrmejerier en daardoor gaan kruiden, bloemen en sla met de zuivelauto naar de winkels. Zo kunnen supermarkten meerdere keren per week vers inkopen, zelfs in de kleinere plaatsen. De verspilling neemt af en iedereen krijgt versere producten.”
Eerste komkommers in week 10
Op de vraag wat de plannen voor het voorjaar zijn bij Hällnäs, antwoordt Isacsson: “We zijn al met de komkommerteelt begonnen, die groeien nu goed en we kunnen al in week 10 gaan oogsten. Ook zijn de biologische planten die we verkopen aan hobbytelers een belangrijk onderdeel.
Vrij nieuw is een sixpack met verschillende slasoorten, die zijn makkelijk te planten en kunnen slechts enkele weken later worden geoogst. Tot slot zijn we ook begonnen met het telen van zaailingen van zoete aardappel en we experimenteren met chilipepers in hangende potten.”
meer info: www.hallnas.nu
Bron: mynewsdesk.com