RTL Z rekende dit weekend het grote publiek nog eens voor wat er in de sierteelt gaande is en waarom deze sector buitengewoon hard geraakt wordt.
1/3 van de wereldwijde bloemen en plantenexport is een Nederlands verhaal. Van de 7 miljard jaaromzet, die men hier maakt, komt 6,2 miljard uit de export. Nu is de wereldwijde vraag onderuit gegaan en wel als nooit tevoren. Alleen al de Europese vraag is met 75-80% afgenomen. De gevolgen - het vernietigen van product, het mislopen van enorme percentages omzet - zijn u bekend.
Maar wat gaat de sierteelt mislopen? Een speciale corona crisis groep maakte voor RTL een schatting van de verliezen als de huidige situatie, die nu de vierde week ingaat, drie maanden aan gaat houden. Per deelsector:
- Veredeling en vermeerdering: 300 miljoen
- Teelt snijbloemen: 500 miljoen
- Teelt potplanten: 685 miljoen
- Bollen: 340 miljoen
- Boomkwekerij: 230 miljoen
- Veilingen: 90 miljoen
Opgeteld: 2,2 miljard
Het noodpakket - het geheel aan maatregelen dat de overheid neemt om ondernemers te steunen - is al meegenomen in de berekeningen. Dit is, zo stelt men, 'het meest gunstig scenario'.
Conclusie van het item is dan ook geen verrassing: "Zonder aanvullend noodfonds gaan we het niet redden"
Klik hier voor het item
NB. Ook Nieuwsuur deed afgelopen weekend een duit in het zakje. Het programma sprak met een Kwekerij Wouters, Kwekerij Bernhard en Bloembollenkweker Johan Koomen. De verhalen bij Wouters en Bernhard zijn vergelijkbaar: men moet product vernietigen en schrijft dieprode cijfers. Bij de tulpenman ligt het iets anders, die heeft vooral grote zorgen voor de dag van morgen. Als hij van de zomer bollen heeft, waar zijn dan zijn klanten?