Onlangs, middenin de meloenenteelt, was de Taiwanese teler Ke Jingfa van mening dat de planten in de top te snel groeiden, terwijl zijscheuten achterbleven. Als de planten niet werden gesnoeid, zou dat de opname van voedingsstoffen door de vrucht beïnvloeden.
Hij kocht een paar 'stelten' voor schilders die hoge muren schilderen. De hoogte kan worden aangepast tot 70 cm, zodat hij de hoogste scheuten kon snoeien terwijl hij op de stelten staat.
Knutselen bespaart geld
Het is een van de voorbeelden van de innovatieve oplossingen die de teler bedenkt. Zo ontwikkelde hij ook zelf een bestuivingsstok die, anders dan een geïmporteerd exemplaar van negentig euro, flink goedkoper is door gebruik te maken van eetstokjes, vibratiemotoren en batterijen. Zijn 'knutselstok' kost nog geen negen euro, tien keer goedkoper dus.
Oorspronkelijk werkte de teler als opzichter in een machinefabriek, maar later nam hij ontslag en ging hij weer de tuinbouw in. Hij ging onder meer pompoenen, komkommers, tomaten en meloenen telen in een kleine kas. Niet gek dus dat hij handig is.
Goede oogst
De kwaliteit van zijn oogst komt het geknutsel ten goede. Om stabiele kwaliteitsgroenten te telen, legde hij pijpleidingen aan in de grond. Wanneer de luchtvochtigheid onvoldoende is, wordt de druppelirrigatiebuis gebruikt om het water aan te vullen. De ramen en schermen in de kas zijn ook aangesloten op het systeem en worden op afstand bediend met behulp van mobiele telefoonsoftware.
Bron: udn.com