Tholen - ln de moderne afvalenergiecentrale ReEnergy in Roosendaal zet Suez jaarlijks 360.000 ton niet-recyclebaar afval om in energie en grondstoffen. Al twee jaar lang wordt er gewerkt aan een project waarbij de warmte – die vrij komt tijdens verbranding – wordt getransporteerd naar het tuinbouwgebied in Steenbergen.
Marcel Dries, adviseur energie van AAB, is nauw betrokken bij dit project en vertelt meer over de ontwikkelingen. “Het idee is dat er in West-Brabant uiteindelijk een ‘warmtesnelweg’ komt waarop verschillende warmtebronnen en tuinbouwgebieden zich kunnen aansluiten.
De vraag komt bij de tuinders uit Steenbergen vandaan. Zij zijn opzoek naar manieren om te verduurzamen. Geothermie is in West-Brabant geen optie en andere opties zijn ook moeilijk haalbaar. Een van de opties die overblijft voor Steenbergen is een biomassacentrale.”
Links: Marcel Dries, adviseur energie. Rechts: de Suez centrale in Roosendaal.
Negatief in het nieuws
Biomassa en in het bijzonder het verbranden van houtsnippers komt de laatste tijd veel in het nieuws. Het valt Marcel op dat er vaak negatief over biomassa wordt gesproken. “Dat is soms terecht maar vaak ook niet. Het stoken van hout is niet haalbaar zonder subsidie. Omdat de subsidie na twaalf jaar stopt, is het stoken van hout daarom een tijdelijke oplossing. Dat betekent echter niet dat het géén passende oplossing is. Wanneer je eenmaal een warmtenet in het kassengebied hebt liggen, dan biedt dat mogelijkheden om later andere grootschalige warmtebronnen aan te sluiten.”
Restwarmte vanuit Suez
“Wanneer je de tuinders in Steenbergen vraagt waar hun voorkeur ligt, dan is hun antwoord: restwarmte vanuit Suez”, vertelt Marcel. Hij legt uit dat AAB zich namens de tuinders volledig op het Suez-project heeft gericht. Er zijn haalbaarheidsstudies gedaan en daar kwam uit dat het een onrendabele top heeft. “Dat is op zich niks vreemds, dit geldt evengoed voor aardwarmte- en biomassaprojecten. Je komt te kort in de exploitatie wat betekent dat je een vorm van subsidie nodig hebt. De SDE+ subsidieregeling is onlangs omgevormd tot SDE++. Nu kunnen ook projecten, die geen hernieuwbare energie opwekken maar wel CO2 uitstoot reduceren, in aanmerking komen voor deze subsidie. We zijn nu volop bezig om te kijken of dit project daar ook onder kan vallen."
Lastiger dan gedacht voor een ‘AVI’
Het blijkt een lastige opgave te zijn om een ‘AVI’ (afvalverbrandingsinstallatie) onder de SDE++ subsidie regeling te kunnen krijgen. Een andere bijzondere factor die een grote rol speelt in dit project is de CO2-voorziening van de tuinders. Het is de bedoeling dat de CO2 die de tuinders nodig hebben ook door Suez geleverd wordt vanuit het verbrandingsproces. “Momenteel is er een succesvol project in Duiven waar een CO2-afvanginstallatie staat die CO2 in zuivere vorm produceert.”
Lichtpuntje
Er is een lichtpuntje aan de horizon. De techniek, die momenteel in Duiven wordt gebruikt, blijkt betrouwbaar te werken. Hoe het er nu voorstaat, wordt deze techniek volgend jaar gesubsidieerd binnen de SDE++ regeling. “Voor het project waar we momenteel mee bezig zijn, zou dit heel goed uitkomen. Wanneer we deze CO2-subsidie ontvangen, kan de onrendabele top nagenoeg worden gedekt. Dan wordt zo’n project economisch haalbaar en zijn telers bereid om er commitment aan te geven. Als dit lukt, dan kunnen we het project ook uitbreiden naar Dinteloord en de warmte- en CO2-levering verdubbelen. Wanneer je dit project in deze omvang van de grond kunt krijgen, kun je ruim 100.000 ton CO2 per jaar besparen. De tuinbouw gaat dan een hele groot stap zetten”, vertelt Marcel hoopvol.
Voor meer informatie:
AAB
www.aabnl.nl
[email protected]