Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BKX-trays van Beekenkamp

De reis van een herbruikbare tray

Beekenkamp Plants werkt al twee jaar met hun nieuwe BKX-trays en dit seizoen hebben ze het gebruik ervan flink opgeschaald en worden ze ingezet voor bijna al hun uit zaad vermeerderde producten. De beslissing om deze trays te gebruiken ontstond uit de behoefte om steeds duurzamer te gaan werken. Daarnaast wordt steeds meer plantmateriaal met de machine opgepot. Hoe werkt dit dan in de praktijk? Vorige week leidde Jaap Solleveld, productmanager zaden van Beekenkamp, ons rond in hun productiefaciliteit in Maasdijk. 


Jaap Solleveld met de BKX-trays.

Van styropor naar plastic tray
Voordat ze de BKX-tray hadden, gebruikte Beekenkamp styropor-trays. Ze waren tevreden met de producten en de betrouwbare kwaliteit die met de trays werd bereikt, maar voor wat betreft duurzaamheid van de trays zelf was het tijd om een nieuwe weg in te slaan. "We hebben als doel om duurzamer te gaan werken. De oude trays waren niet altijd eenvoudig in gebruik door ongelijke groottes, wat niet handig is bij geautomatiseerd gebruik. Ook konden ze breken. Daarom zijn we overgestapt op een plastic tray." Deze tray was al beschikbaar op de markt en na goed overleg met de ontwikkelaars konden ze deze trays ook voor hun producten gebruiken. De trays kregen wel een andere kleur; wit en naam; BKX-tray. 

De gedachte achter deze tray is dat ze hergebruikt kunnen worden en daarom bijdragen aan een beter milieu. "Een belangrijk onderdeel hiervan is dat de trays worden geretourneerd," zegt hij. Ze hebben gekozen voor een statiegeldsysteem. Elke tray heeft een unieke RFID-tag, zodat Beekenkamp precies weet welke tray naar welke klant is gestuurd. "De styropor-tray konden we maar 1,5 keer gebruiken, de BKX-tray kunnen we veel vaker gebruiken."

3 verschillende types, 128 vakjes, 264 vakjes en 480-gaats. 

Momenteel zijn er drie verschillende types trays (zie foto hierboven), met 128, 264 en 480-gaats. In de toekomst willen ze graag meer types toevoegen. De grootte van de tray is gelijk, ongeacht het aantal cellen in de tray. Daarom kunnen de verschillende types ook eenvoudig op elkaar gestapeld worden (zie foto hieronder).


Alle verschillende types kunnen boven op elkaar gestapeld worden

Grote investering - niet alleen in trays
De verandering richting BKX-trays is een grote investering geweest. Allereerst moesten er honderdduizenden trays worden aangeschaft, tegen een veel hogere prijs dan de oude styropor trays. Daarna moest er een wasstraat komen om de trays schoon te maken als ze terug komen van de teler. Er was een scanner nodig om de producten en trays te scannen voordat ze naar de teler gaan en er moest een nieuwe zaailijn aangeschaft worden.

Nu alleen zaden, maar er volgt meer
Momenteel wordt een groot deel van hun zaadassortiment opgekweekt in de nieuwe trays. De volgende stap zijn de stekken en en de resterende zaden.


Jaap in het teeltgebied met een tray.

Tevreden?
Beekenkamp heeft de BKX-trays op kleine schaal uitgeprobeerd en begon dit twee jaar geleden op te schalen waarbij vorig jaar voor bijna alle uit zaad opgekweekte variƫteiten al BKX-trays werden gebruikt. Hoe bevalt dat tot nu toe? "Het is echt een proces met verschillende uitdagingen. Met 10.000 trays tegelijkertijd gebeurt er altijd wel iets dat niet voorkwam tijdens de tests. Het gaat goed. En datzelfde geldt voor het behouden van de kwaliteit van onze producten. We gebruikten eerst een ander type plug (een persplug), wat leidt tot een ander klimaat, vochtbalans etc. We moeten onze klanten informeren en voorbereiden. In de tussentijd proberen we continu te verbeteren en de juiste variƫteiten te vinden om te telen."

Hoe verloopt het proces
Nadat de trays zijn geretourneerd en zijn schoongemaakt, kunnen ze weer worden gevuld. Ze worden dan weer ingezet in de zaailijn, wat als volgt werkt (zie onderstaande foto's). 

Allereerst worden de lege trays handmatig op een lopende band geplaatst, daarna gaat alles automatisch.

Hieronder worden de trays gevuld met grond.

Daarna wordt de grond aangedrukt zodat de hele tray is gevuld. 

De zaadjes worden gezaaid.

Ze vervolgen hun weg in de lijn, waar de RFID-tags worden gemaakt met een artikel- en onderdeelnummer. 

Daarna krijgen ze water.

Na een laag Vermiculite gaan ze door een waterbad.

Vervolgens kunnen ze handmatig boven op elkaar worden gestapeld, zodat ze naar de ontkiemingsruimte kunnen worden verplaatst.

Na de ontkiemingsfase kunnen ze naar de kas om verder te groeien.

Voordat ze dan worden verzonden naar de teler, worden de trays eerst gescand en gekoppeld aan de teler. 

Voor meer informatie:
Beekenkamp Plants
Korte Kruisweg 141
2676 BS Maasdijk
Netherlands
[email protected]
www.beekenkamp.nl