Steeds vaker wordt er over organische stoffen gesproken binnen de tuinbouwsector en dan valt regelmatig de term koolstofverbinding. Maar wat is een koolstofverbinding?
In het kort zijn dit verbindingen die voor een groot deel zijn opgebouwd uit koolstofatomen. Koolstofverbindingen worden ook wel organische verbindingen genoemd, maar daarmee is de spreekwoordelijke kous niet af.
Natuur
Een koolstofatoom kan vier verbindingen aangaan, daardoor zijn er miljoenen koolstofverbindingen mogelijk, een soort lego voor volwassenen. Om het herkenbaar te maken volgt een opsomming. In de natuur komt zuiver koolstof voor als diamant, maar ook houtskool is een koolstof. Wij mensen bestaan uit koolstof, de bouwstoffen van een plant bestaan uit koolstofverbindingen, druppelaars (plastic) bestaan uit koolstof. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
In de glastuinbouw worden verschillende producten toegepast die koolstofverbindingen bevatten. Deze stoffen worden gedoseerd in het gietwater, zoals: meststoffen, biostimulanten, chemische en biologische gewasbeschermingsmiddelen en desinfectiemiddelen.
Onderstaand enkele stoffen bekend binnen de tuinbouw incl. de koolstofgehaltes:
Totaal organisch koolstof (TOC)
Gedurende het jaar kan het gehalte fluctueren van 5-140 mg/l. Dit is vooral te wijden aan de dosering van meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en biostimulanten is de ervaring van Cindro Agro Consultancy. "Bij totaal organisch koolstofwaarden (TOC-waarden) boven de 100 mg ontwikkelt biofilm zeer snel en daarom dient het watergeefsysteem preventief met een lage dosering desinfectiemiddel behandeld te worden. Curatief (verwijderen van) kan ook, maar pas op met verstoppingen door een te hoge dosering werkzame stof waardoor de biofilm te snel losraakt."
Bij TOC waarden boven de 100 mg ontwikkelt biofilm zeer snel. Bron: Goed Gietwater, Wageningen University & Research
Is koolstofverbinding het kwaad?
Wat is na bovenstaande uitleg het advies voor de teler? Volgens Cindro Agro Consultancy is er geen eenduidig advies voor de hele tuinbouwbranche. "Zoals in bovenstaande geprobeerd is uit te leggen zitten er koolstofverbindingen in vele verschillende stoffen zoals Trichoderma spp, benzoƫzuur en in de dagelijkse handendesinfectie."
Foto rechts: een voorbeeld van biofilm in leidingen
De vraag is of dit ook zorgt voor bacteriegroei en/of vorming van biofilm? Een ding is duidelijk: het is te ongenuanceerd om te zeggen dat koolstofhoudende verbindingen de aangroei van biofilm bevorderen, omdat er simpelweg heel veel koolstofhoudende verbindingen zijn die telers gebruiken. Meer onderzoek per product zou hier uitsluitsel over kunnen geven.
Mochten telers nog vragen hebben over bovenstaande en/of advies willen ontvangen, dan helpt Cindro Agro Consultancy graag.
Voor meer informatie:
Cindro Agro Consultancy B.V.
Thomas Verburg
[email protected]