De tweede coronagolf lijkt de tuinbouw in Nederland minder te raken dan de eerste. Producten uit de voedingstuinbouw en sierteelt worden nog goed verkocht doordat de detailhandel in de meeste landen open mocht blijven, stellen sectorspecialisten van Rabobank in de vandaag verschenen Tuinbouwupdate.
De vraag is of het daarbij blijft en wat het effect van de Brexit zal zijn in 2021. Naar verwachting daalt de export van sierteeltproducten daardoor met ongeveer 15 procent.
De Rabo Tuinbouwbarometer bereikte in het vierde kwartaal van 2020 een waarde van 6,9. Alle deelsectoren presteren voldoende tot goed en het (sierteelt)-fonds vanuit de overheid is niet volledig gebruikt. Ook het uitstel dat Rabobank gaf op het aflossen van bedrijfsleningen bleek achteraf niet voor alle tuinbouwondernemers nodig, geeft sectorspecialist Lambert van Horen aan. Dit in tegenstelling tot ondernemers die rechtstreeks leveren aan foodservice, horeca of evenementen.
Glasgroenten: redelijk seizoen
Van Horen: “Paprikatelers spreken over een redelijk tot goed seizoen. Bij komkommers zorgen vooral de hogere prijzen aan het einde van het seizoen voor een redelijk jaar. Het tomatenseizoen is duidelijk minder qua prijs. Daarnaast is het tomatenvirus ToBRFV voor de telers een zorg.”
Groentetelers, -handelaren en -verwerkers merken de gevolgen van de tweede coronagolf wel, door het leveren van producten aan de foodservice en horeca. Het is vaak lastig om in korte tijd andere afzetkanalen te vinden voor de specifieke producten die aan de horeca geleverd worden.
Hard- en zachtfruittelers kijken tevreden terug
De producenten van hard- en zachtfruit hebben gemiddeld genomen een goede zomer en najaar achter de rug, volgens de bank. Ondanks de coronaperikelen is de invulling van oogstarbeid goed verlopen, de extra kosten vallen daarom mee. Het perspectief voor de sector leidt ook tot aansprekende innovaties, zoals de combinaties van zonnepanelen met blauwe bessen en perenteelt. Daarnaast ziet de bank steeds meer investeringen in precisiefruitteelt.
Sierteelt: sector laat crisissituatie achter zich
In het derde kwartaal van dit jaar herstelde de snijbloemen- en potplantenmarkt zich verder van de klap die ze in het voorjaar kreeg. “Verkoopcijfers van bloemisten, supermarkten en online kanalen zijn sinds mei hoger dan in 2019”, geeft sectorspecialist Arne Bac aan. “De export van bloemen en planten was eind september nog 200 miljoen euro lager dan in 2019, maar de achterstand is wel minder geworden. Deze bedroeg eerder 500 miljoen euro.”
De tuincentra deden prima zaken met de verkoop van bomen, struiken en vaste planten. Doordat de aanvoer van bloemen uit Kenia en Ethiopië nog steeds achterliep op de verwachting (in september ca. 85% van de prognose), waren de prijzen voor het grootste deel van de snijbloemen hoger dan het afgelopen jaar.
Boomteelt
Het rendement in de teelten van bos- en haagplantsoen en laan- en parkbomen is goed en ook de vraag naar vaste planten en sierheesters blijft hoog. Van Horen: “Consumenten in binnen- en buitenland hebben deze zomer nog meer aankopen gedaan voor hun tuin dan vorig jaar. Daarnaast heeft Staatsbosbeheer de komende jaren een forse doelstelling voor de aanplant van nieuw bos. Dat kan positief uitpakken voor de sector.”
Bekijk de volledige update op Rabobank Cijfers & Trends