In de snijbloemenindustrie is een groeiende behoefte om arbeidsintensieve taken te automatiseren. Om aan deze behoefte invulling te geven, hebben de bedrijven Jamafa en DERO hun krachten gebundeld om zodoende specialistische kennis van snijbloemen verwerking te combineren met knowhow in het toepassen van industriële robots. Hun gezamenlijke missie? Het handsfree maken van de snijbloemen verwerking met behulp van industriële robots.
Maro Dedel (links) van DERO GROEP en Karel van Hattum van JAMAFA bij de eerste FlowerCatcher van Mopabloem.
Door het schaarser worden van goede arbeidskrachten is er in de snijbloemenindustrie een groeiende behoefte om arbeidsintensieve taken te automatiseren. Het toepassen van industriële robots kan hierbij uitkomst bieden. Robots zijn flexibel inzetbaar voor repeterende taken, ze zijn immuun voor ziektes, leveren stabiele kwaliteit en hebben het vermogen om 24/7 door te werken.
Snijbloemenbranche
Ondanks de opmars van robots binnen vele industrieën worden in de snijbloemenbranche nog amper robots toegepast. Daar wil Jamafa verandering in brengen.
‘Binnen de branche merken we dat er een sterk groeiende behoefte is aan het automatiseren van handmatige arbeid’, aldus Karel van Hattum van Jamafa Machinery. ‘Waren arbeidskrachten tot voorkort voldoende voorhanden en relatief goedkoop, tijden veranderen snel. Wij zijn daarom al jaren bezig om de verwerking van bloemen verder te automatiseren.
Het verwerken van de losse bloemen was daarbij nog de ontbrekende schakel, we merkten echter dat de complexiteit rondom de handling van bloemen vraagt om een specialistische en flexibele oplossing en zo kwamen we bij industriële robots uit. Om onze ambitie waar te kunnen maken, zijn wij op zoek gegaan naar een partner die kennis heeft van robottechnologie. We kwamen bij de DERO GROEP uit, die zelf met de FlowerCatcher ook al actief waren binnen de snijbloemenbranche. Een perfecte match, wij de kennis van bloem verwerking, zij de kennis van robots.’
Jamafa Machinery ontwikkelde de afgelopen jaren een aantal innovatieve concepten die de komende tijd uitgerold zullen worden in de markt.
Industriële robots
Niet alleen wordt het steeds moeilijker om de juiste mensen te vinden, ook de arbeidskosten en de steeds strengere regels rondom de werkomgeving zorgen dat er steeds vaker gekozen wordt voor robots. Maro Dedel, CEO en founder, van DERO GROEP weet daar alles van, hij stond aan de wieg van de robotisering in Nederland en zag met eigen ogen hoe robots de afgelopen 35 jaar hun weg vonden. ‘Ondanks de grote opmars van industriële robots zijn er nog vele branches te ontdekken waar creativiteit, drive en expertise nodig zijn voor de juiste oplossingen. De bloemverwerkende industrie is zo’n branche. We kijken er dan ook naar uit om ons, samen met Jamafa, vast te bijten in het handsfree maken van de snijbloemenhandling’.
Video FlowerCatcher
Groeiende markt
Robotisering is wereldwijd een van de snelst groeiende markten. Eind 2020 waren er wereldwijd ruim 2,7 miljoen industriële robots actief in productieomgevingen. Dit blijkt uit gegevens van de International Federation of Robotics (IFR). ‘De hoeveelheid industriële robots die in fabrieken actief zijn is het hoogste ooit’, zegt Milton Guerry, President van de IFR. In een periode van vijf jaar (2014-2019) komt dit neer op een wereldwijde groei van 85%. Robots vinden hun weg naar alle industrieën, zeker waar manuele arbeid zwaar en repetitief is. De snijbloemenindustrie bleef tot dusver eigenlijk achter omdat dit zeer specialistische kennis vraagt. Doordat Jamafa al ruim 90 jaar actief is in deze branche komt daar nu verandering in.
Voor meer informatie
Jamafa Machinery
Email: [email protected]
Grathemerweg 78
6037 RP Kelpen-Oler
www.jamafa.com
DERO GROEP
Luzernestraat 77
2153 GM Nieuw-Vennep
www.dero-groep.nl