Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

UV-val weerhoudt plaaginsecten van vreten van gewas

Tholen – Wie even googelt op het vangen van insecten met UV-licht vindt al snel de bekende blauwe insectenverdelgers zoals je ze in snackbars of slagerijen tegenkomt. Zo ook Ardisiakweker Dick van den Bos. Hij kreeg zo’n vier jaar terug plots last van de anjermot. Een plaaginsect dat lastig te bestrijden bleek.

Totdat Dick besloot te investeren in een speciaal op de tuinbouw ingerichte UV-lichtval van LedsProtect. Sindsdien komt hij het gevreesde motje (bijna) alleen nog maar tegen in de val vol met ook andere plaaginsecten én niet in zijn gewas.


Een ouder model van de UV-val in de kas bij ardisiakweker Dick

Snel overtuigd
“Ik heb zodra ik de motjes begon tegen te komen er echt studie van gemaakt”, vertelt Dick. Hij is met de jaren steeds meer biologisch gaan telen en daarmee steeds minder gewasbeschermingsmiddelen gaan gebruiken. “Om de anjermot te bestrijden bleek er geen geschikt middel te zijn, maar toch moest ik iets doen, vooral tegen de rupsen van de mot.”

Reden om eens goed te googelen op zoek naar een oplossing. Die vond hij in de UV-lichtval van LedsProtect. Na zijn zoektocht op internet nam Dick contact op Peter Kerkhof. Hij ontwikkelde de UV-lichtval en kwam bij Dick in de kas langs om één lamp op te hangen. Als test. “Toen bleek al snel dat ik heel veel motjes ving. Ik was daarmee snel overtuigd.”

Automatisch aan
Het betekent dat er tegenwoordig verspreid over de twee vakken in zijn kas van samen 1,3 hectare er in totaal een 12-tal UV-lichtvallen hangen, net boven het gewas. “Peter heeft een berekening gemaakt op basis van het optimale bereik van de val. Het enige wat ik echt zelf even moest doen, was het maken van de elektriciteitsvoorzieningen op de punten waar de val kwam te hangen. Daarna is het een kwestie van water in de val en licht aan.”

De val is uitgerust met UV-lampen. Die staan niet de hele dag aan. “Als het begint te schemeren en donker wordt, gaan de lampen vanzelf aan. Daar zorgt een sensor in de val voor. Vooral s nachts valt het blauwe licht dat in het water reflecteert echt op en komen de plaaginsecten volop op de val af.”

Maar ook bezoekers in zijn kas vragen altijd naar de opvallende val. “Veel mensen kennen het nog niet. Ik leg het ze altijd graag uit wat de val voor mij doet en denk dat veel meer kwekers er profijt van kunnen hebben.”


Een nieuwe versie van de UV-val. De nieuwste versie, waarover binnenkort op deze publicatie meer, is fluorgeel en uitgerust met een vernieuwde lens.

Beetje zeep
Al snel bleek dat de val meer dan alleen anjermotjes ving. “Je staat soms echt te kijken van wat je allemaal in de val aantreft. Soms ook flinke exemplaren.” Om ook de kleinste exemplaren te vangen voegt Dick bij het vervangen van het water in de val ook altijd een klein beetje zeep of afwasmiddel toe. “Een tip van Peter om de waterspanning te verbreken waardoor sommige beestjes die anders op het water bleven staan ook gevangen worden.”

Over het kweken van Ardisia gaat zo’n negen maanden heen. Bij het vol zetten van de kas met jong plantmateriaal hangt Dick direct de lampen op. Daarna komt hij regelmatig bij de lampen kijken om water te vervangen, de val te reinigen én te scouten. “Met de jaren ben ik minder beestjes gaan vangen. Een goed teken.” Ook belangrijk: biologische bestrijders komt Dick niet tegen in de val. “Ik zet zelf onder andere zweefvliegen uit, maar die zitten nooit in de val.” Net als plaaginsecten van buiten de kas. “Omdat je de val net boven het gewas hangt en het bereik van de val ook weer niet zo groot is, trek je ook weer niet extra plaaginsecten aan. Het maakt dat ik met deze oplossing nog beter biologisch kan kweken.”

Voor meer informatie:
LedsProtect
www.ledsprotect.com 
[email protected] 

Peter Kerkhof
[email protected]