Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoekers maken weg vrij voor nieuwe generatie biologische gewasbescherming

Planten kunnen veel zelf. Ook zich beschermen tegen bacteriën en schimmels. Daarvoor gebruiken ze micro-organismen. Onderzoekers kijken nu hoe ze met meer kennis over die micro-organismen planten nog beter kunnen helpen zichzelf te beschermen. Daarmee hopen ze de weg vrij te maken voor een nieuwe generatie biologische gewasbeschermingsmiddelen. 

Leo Overbeek van de WUR en Liesbeth van der Heijden van Bejo Zaden vertellen over het onderzoek in een digitaal magazine van diverse topsectoren met als titel 'Innovaties met maatschappelijke impact'. 

Om meer te weten te komen zijn de afgelopen drie jaar bewust tien (on)bekende schimmels en bacteriën losgelaten op de gewassen tomaat, chrysant en sla en is onderzocht wat de effecten zijn op insecten (trips) en parasiterende schimmels (Fusarium).

Basis en balans
Uit het onderzoek kwam naar voren dat zowel microbiologie in de plant als plantfysiologie verandert na toevoeging van micro-organismen. Of dit positief of negatief is, weten de onderzoekers alleen nog niet. Overbeek: "Op termijn gaan er steeds meer chemische gewasbeschermingsmiddelen verdwijnen. (...) De kennis die we nu opdoen over het microbiom wordt de echt de basis van plantweerbaarheid."

Wel is ook nog wat aanpassing van regelgeving nodig, weet Van der Heijden. Er is volgens haar meer ruimte nodig voor toepassing van micro-organismen. "De angst bestaat dat de samenstelling van de bodem verandert als je er micro-organismen aan toevoegt. Maar ik ben ervan overtuigd dat ze de bodem juist weer in balans brengen."

Lees het hele verhaal in het magazine hier. De topsectoren Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Water & Maritiem delen in het digitaal magazine een aantal innovatieve voorbeelden van topsectorprojecten met een maatschappelijke impact. 

 

Publicatiedatum: