Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Intratuin deelt tips om tuin in evenwicht te houden

Nu de meimaand van start is gegaan komen er door het zonnige én natte weer veel onkruid, slakken en andere plagen om de hoek kijken. De chemische bestrijdingsmiddelen die velen hier tegen gebruiken zijn schadelijk voor mens, dier en milieu. Als het aan Intratuin en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal ligt, stappen we massaal over naar het voorkomen van tuinplagen en natuurlijke, efficiënte bestrijdingswijzen. Daarom geeft Intratuin vijf biodiversiteitsvriendelijke bestrijdingstips, die de tuin in balans houden. 

1. Leve de wildernis | Tegels eruit, planten erin
Veel mensen denken dat een betegelde tuin minder werk is dan een plantentuin. Dat is een misverstand. Te veel tegels is juist meer werk: op ongebruikte stukken terras krijg je sneller last van groene aanslag en onkruid. Het meest onderhoudsvriendelijk is een tuin met slimme bodembedekkers, want dan is er simpelweg geen plek voor onkruid. Deze groene tapijtjes zijn tevens goed voor de biodiversiteit en voor leefruimte van kleine beestjes. Een win-win, dus. Heb je wel bestrating? Bezem dit dan regelmatig – zo voorkom je groene aanslag en onkruid. Verschijnt er toch nog groene aanslag? Bestrijd dit dan met hand en vijand zoals handmatig schoffelen en wieden, warmte of waterkracht. Gelijk een goede work-out.

2. Keep your distance | Houd slakken op afstand
Bescherm je jonge planten tegen slakken, door bijvoorbeeld een barrière van fijngemaakte eierschalen of zaagsel te maken. Strooi deze materialen in een rand van ongeveer 5 cm breed rondom de plant – de slak zal hier niet graag doorheen kruipen. Liever een volledig plantaardige oplossing? Plant dan sterk geurende kruiden, zoals rozemarijn, tijm, knoflook en salie, tussen je jonge planten. Et voilà, de slakken houden spontaan afstand!

3. Let the river in | Maak ruimte voor een (mini)vijver
Iets waar je misschien niet in eerste instantie aan denkt bij het voorkomen van een slakkenplaag is het aanleggen van een vijver. Kikkers en padden vinden slakken namelijk een héél smakelijk hapje! En het hoeft écht niet gelijk een enorme plas water te zijn die je halve tuin in beslag neemt. Een grote plantenbak of kleine vijverbak is al groot genoeg – graaf deze in, gebruik wat waterplantjes en maak het water met een helling of stenen bereikbaar voor kikkers en padden. Ook egels zullen je dankbaar zijn – zij kunnen goed zwemmen, gebruiken vijvers als drinkbak én smullen van slakken! Past er geen vijver in je tuin? Je kunt egels ook eenvoudig toegang bieden tot de tuin met bijvoorbeeld een haag of gat in de schutting.

4. Begin bij de basis | Oplossingen tegen onkruid
Heb jij ook geen zin om wekelijks op de knieën met een voegenkrabber in de tuin aan de slag te gaan? Ontneem onkruid dan de kans om door je terras of pad te groeien! Deze methode kan je toepassen bij het aanleggen van nieuwe bestrating. Egaliseer eerst de ondergrond en maak vervolgens gebruik van een (biologisch afbreekbaar) anti-worteldoek. De naam zegt het al: dit gaat wortelen tegen, zodat er geen gras of onkruid doorheen kan groeien. Wanneer de tegels zijn aangelegd is het een goed idee om er regelmatig met voegzand overheen te gaan. Zo krijgt onkruid weinig tot geen kans!

5. Er is altijd wel een manier | Wees welkom, natuurlijke vijanden
Voorkom een slakkenplaag op de meest milieuvriendelijke manier door het ecosysteem in je tuin in evenwicht te houden. Dit betekent dat je veel aandacht besteed aan biodiversiteit en allerlei verschillende diersoorten. Zorg dat jouw tuin een fijne omgeving is voor vlinders en bijen, vogels en egels, maar ook padden en kikkers – de meeste van deze dieren zijn dol op slakken. Vooral belangrijk om te onthouden: een té opgeruimde tuin biedt geen schuilruimte aan dieren en zal daardoor geen goede natuurlijke balans hebben. Al het leven in je tuin houdt elkaar in evenwicht, zo voorkom je plagen en overlast!

Op zoek naar meer tips om op een natuurlijke manier tuinplagen te bestrijden? In samenwerking met Milieu Centraal werkt Intratuin aan de campagne Beter Bestrijden. Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum: