Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Glastuinbouw heeft bovengemiddeld baat bij aanleg meer financiële buffers

Van alle agrarische sectoren heeft de glastuinbouw te maken met bovengemiddeld sterke pieken en dalen in inkomen tussen jaren én zelfs binnen jaren. Het maakt dat de sector veel baat kan hebben bij een klimaat- en calamiteitenreserve, zo blijkt uit een gisteren gepresenteerd rapport over het financiële instrument dat ondernemers moet helpen zware economische tijden te overleven. 

Meer financiële buffers
LTO Nederland juicht het onderzoek toe. Het vandaag gepresenteerde rapport toont volgens de belangenbehartiger van de Nederlandse land- en tuinbouw aan dat de fiscale klimaat- en calamiteitenreserve doet wat het beoogt en dat het in de voorgestelde vormgeving effectief is om (grote) schommelingen in inkomen op te vangen. De fiscale reserve wordt in goede jaren gevuld en gebruikt in jaren met slechte resultaten. Hiermee kunnen de inkomensschommelingen, die zo kenmerkend zijn voor de land- en tuinbouw, bij calamiteiten flink worden gedempt.

Onverzekerbare risico’s en niet-voorzienbare problemen op het bedrijf vragen om meer financiële buffers in het eigen bedrijf van de agrarisch ondernemer. De bestaande fiscale mogelijkheden bieden enig soelaas, maar zijn te beperkt. De fiscale klimaat en calamiteitenreserve is daarom een belangrijke aanvulling op de bestaande instrumenten.

Deel glastuinbouw buiten onderzoek
Het onderzoek richt zich op de effecten voor ondernemers die als natuurlijke personen inkomen uit bedrijf genieten en belastingplichtig voor de inkomstenbelasting zijn. Van het onderzoek zijn uitgesloten vennootschappen aangeduid als lichamen die onder het regime van de vennootschapsbelasting vallen. Dit zijn onder andere (grote) glastuinbouwbedrijven.

Bekijk hier het onderzoeksrapport.