Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jonge telers zien toekomst in combinatie asperges en snijheesters

Tholen - Ook al is het best koud voor een dag begin mei, toch loopt het goed door bij de huisverkoop van asperges bij Boerderijwinkel Tielemans, gelegen in het Brabantse Bavel. “Ze moeten goed van smaak zijn en goed geschild,” vertelt de 23-jarige Brecht Tielemans. “Dat is superbelangrijk, dan komen mensen terug.” In de komende jaren hoopt hij samen met zijn broer Nout, nu 22, het familiebedrijf over te nemen. De seizoensteelt van asperges gaan ze dan combineren met die van snijheesters. Daarvoor namen ze vorig jaar al de kwekerij van hun oom over. “Met de twee bedrijven hebben we het hele jaar werk.” Maar voor het zover is, eerst nog even afstuderen.

“Deze velden zijn verwarmd. We stoken pallethout en het warme water stroomt door buizen onder de velden. Daardoor hadden we dit jaar met Pasen al genoeg aanvoer voor de huisverkoop en kunnen we nu, ondanks het koude en donkere weer, ook nog steken. Verderop telen we nog onder minitunnels en dan hebben we nog teelt in de gehele vollegrond,” vertelt Brecht. “Het is koud en donker geweest, dus de aanvoer van de vollegrond is echt nog laag. Gelukkig kunnen we met de verwarmde teelt toch blijven leveren.”  

De meeste asperges van het 15 hectare grote bedrijf gaan naar The Greenery, maar de huisverkoop speelt een steeds belangrijkere rol. Vorig jaar werd het verkooppunt grondig onder handen genomen en werd de nieuwe boerderijwinkel geopend, waar naast asperges ook streekproducten worden verkocht. Het bleek een goede zet en een goede timing: ook tijdens de lockdown wisten klanten de winkel goed te vinden. Makkelijk parkeren, een frisse uitstraling en vooral goed geschilde asperges zijn daar oorzaak van, denkt Brecht. “De schilmachine is voor ons onmisbaar. Sterker nog, we hebben ook een back-up klaarstaan.” Daarna vindt nog een visuele controle plaats, met de dunschiller. Inmiddels gaat 90% van de huisverkoop geschild weg en zorgen ze ervoor dat er altijd genoeg geschilde asperges klaarstaan. “We willen klanten snel helpen. Zeker in coronatijd wil je ook niet te lang in een rij hoeven staan.”

Samen met zijn broer Nout is Brecht opgegroeid in het familiebedrijf en de komende jaren hopen ze het van hun ouders over te nemen. Waar Brecht zich meer richt op de verkoop en de organisatie binnen, is zijn broer meer met de teelt bezig, is hij technisch sterk en houdt hij zich met de personeelszaken bezig. Die combinatie werkt. Echter, met enkel 15 hectare asperges is het bedrijf niet groot genoeg om twee gezinnen te onderhouden. Toen begin vorig jaar het nabijgelegen sierteeltbedrijf van hun oom te koop kwam, aarzelden ze dan ook niet. “Die kans krijg je niet nog een keer.”

In combinatie met een adviseur, de bank en hun oom is er een plan gemaakt en sinds vorig jaar zijn de broers gezamenlijk eigenaar van de 10 hectare grote kwekerij van snijheesters: laurierblad, eikenblad, skimmia’s, cotinus, siergrassen en hulst. “Met de asperges en de snijheesters kunnen mijn broer en ik het jaar rondmaken. Het zijn twee teelten die mooi op elkaar aansluiten Het seizoen van de sierteelt loopt van september tot januari. Dan kunnen we van maart tot juni de asperges oogsten. Met deze combinatie kunnen wij bovendien jaarrond werkgelegenheid creëren voor een gedeelte van onze arbeidskrachten en dit aanvullen met seizoensarbeid. Dit is een groot voordeel ten opzichte van jaarlijks nieuwe mensen zoeken voor enkel seizoensarbeid.”  

Hoewel Brecht en Nout met 23 en 22 jaar behoorlijk jonge bedrijfseigenaren zijn en Brecht zelf nog druk bezig is met afstuderen, hebben ze geen moment spijt gehad van hun beslissing. Integendeel. “In de aspergeteelt krijg je veel waardering voor je product. Zeker met de huisverkoop weet je direct waar je product naartoe gaat en krijgen we terug wat mensen ervan vinden. Dat maakt het een heel mooie teelt. De overname van de sierteeltkwekerij kwam misschien wat vroeg, maar zo kunnen we ons ook voorbereiden op de komende jaren en ervaring opdoen met het runnen van een eigen bedrijf. Het is een combinatie die werkt voor ons.”

Voor meer informatie:
Kwekerij Tielemans
www.boerderijwinkeltielemans.nl