Tholen - Ze spreken bij HortiPro over ‘intensieve monitoring’ en dat is het precies. En toch, niet stiekem maar omwille van allerlei gevoeligheden ook niet expliciet, is het echt een beetje meer dan dat. Als je goed in beeld hebt wat er zit – spint, mijt, witte vlieg, trips, noem maar op – en je weet hoe deze populaties zich naar de nabije toekomst gaan ontwikkelen, dan kun je daar op anticiperen in je gewasbeschermingsstrategie. En anticiperen betekent in principe een effectievere en efficiëntere inzet, en dus een besparing en een verduurzaming.
Eric Kerklaan (links) en Leon Breugem
Grofweg is dat resultaat te behalen met het gebruik van de juiste feromonen, een techniek die zich steeds verder ontwikkelt en langzaam maar zeker opgang maakt in de tuinbouw. Een voorbeeld van een ondernemer die er zijn voordeel mee doet, is Leon Breugem van Breugem Plants, anthuriumkweker uit Bleiswijk. Trips, de Californische (Frankliniella occidentalis) maar vooral de zogenaamde pepertrips (Thrips parvispinus), kunnen in de anthurium lelijk huishouden. Waar je de meeste trips echter met nematoden aardig kunt bestrijden, krijgt biologie maar moeilijk vat op die pepertrips. Steekt de pepertrips de kop op, dan zit er al snel niets anders op dan selectief te corrigeren.
Tactiek
Samen met Eric Kerklaan van HortiPro is echter een plannetje bedacht. Door de kas heen zijn verschillende vangplaten opgehangen, waarvan een deel voorzien is van een 'spike', een klein buisjes, met daarin niet selectieve trips feromonen. Deze stof is een specifieke ‘seks-stof’, die echter zo ontwikkeld is dat zowel mannetjes als vrouwtjes erop afkomen. Deze vangplaten zouden dus beduidend meer trips moeten aantrekken dan de standaard vangplaat en inderdaad, de verschillen zijn groot. Al ruim een jaar doen de heren elke week een telling en leggen zij de resultaten naast elkaar.
Op basis van die telling nu kunnen een aantal gevolgtrekkingen worden gemaakt. In de eerste plaats geeft het een actueler en juister beeld van de huidige plaagontwikkeling. Een bepaalde plaag is wel of niet aanwezig, neemt in kracht af of groeit juist, en doet dat in gematigd tempo of met zorgwekkende snelheid. Vertaald naar de situatie bij Breugem betekende dit bijvoorbeeld dat hij kon vaststellen dat een kleine populatie pepertrips zich de gehele winter door handhaafde. Tevens kon hij een gerichtere inschatting maken wanneer hij extra/nieuwe biologie kon inzetten. Deze biologie – er wordt o.a. gebruik gemaakt van Steinernema feltiae aaltjes tegen de trips en Aphidoletes aphidimyza galmuggen tegen bladluis – had daarop meer tijd zich te vestigen en zijn werk te doen, te meer omdat het spuiten met chemie gedeeltelijk of zelfs geheel achterwege kon blijven. Als chemische correctie onverhoeds toch nodig was werd in het ergste geval Abamectine toegepast.
Kwaliteit planten omhoog
De proef loopt nu ruim een jaar en uiteraard is er een leercurve, maar van nut en effect is Leon inmiddels overtuigd. “Op momenten dat de plaagdruk hoog was moesten we voorheen vaak verschillende bladeren uit de plant knippen. Dat is arbeid en de kwaliteit van de plant werd daarmee beduidend lager. Sinds we monitoren met de feromonen hebben we dat niet meer gehad.”
Ook Eric is ingenomen met de resultaten van de proef. “Het aantal vangplaten is gering en dient dus echt ter indicatie. Toch heeft de kweker op basis van die gegevens al serieuze verbeteringen in zijn gewas en een aanzienlijke vermindering in zijn middelengebruik kunnen vaststellen. Voor ons was het bovendien interessant om het golfpatroon in kaart te brengen en te kunnen constateren dat onze bevindingen, in combinatie met onze gedeelde kennis van plaagontwikkeling en –bestrijding, tot goede resultaten leidt.”
Voor meer informatie:
HortiPro
www.hortipro.net
Eric Kerklaan
[email protected]
Breugem Plants
www.breugemplants.nl
Leon Breugem
[email protected]